Vesti
Svet
Najbliži saradnik Trampa: Nema sumnje, idemo u rat s Kinom
02.02.2017. 20:00
Izvor: B92
Najbliži saradnik Trampa: Nema sumnje, idemo u rat s Kinom
Viši savetnik novog američkog predsednika Donalda Trampa Stiv Benon uveren je da će SAD u narednih nekoliko godina biti u ratu s Kinom, piše "Independent".
Ekstremni desničar, kome je dodeljena ogromna moć u Beloj kući, a koji je u prošlosti zastupao ideju da je bela rasa nadmoćna, sugerisao je da odnosi SAD i Kine idu ka oružanom sukobu zbog Južnog kineskog mora, dodaje list.
"Idemo u rat u Južnom kineskom moru u narednih pet do deset godina, zar ne?", rekao je Benon u martu 2016. godine, a sada prenosi "Independent".
"Nema nikakve sumnje oko toga. Oni zauzimaju sprudove i postavljaju nosače aviona i pripremaju projektile. Dolaze ovamo, u SAD, i u lice nam kažu da su to drevne teritorijalne vode", rekao je Trampov strateg u radijskoj emisiji.
Tenzije između Kine s jedne strane i SAD i Japana s druge rastu ovih godina zbog rasprave o stvarnom vlasniku delova Tihog okeana. Kina tvrdi da su oni vlasnici mora i grade ogromna ostrva na koje smeštaju vojna postrojenja.
Otkako je Donald Tramp pobedio na izborima, a sve zbog antikineskih stavova pre izbora, odnosi dveju zemalja su se pogoršali.
Novi američki predsednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici su u svojim izjavama zastupali tvrdu politiku protiv Kine, a Tramp je Kinu nazvao "manipulatorom valute" i optužio je za nepoštenu trgovinu. On je, takođe, ignorisao američku politiku "jedne Kine" i to javno pokazao telefonskim razgovorom sa predsednicom Tajvana Tai Ing Ven, što je naljutilo zvanični Peking, koji Tajvan smatra delom Kine, podseća “Independent”.
Novi državni sekretar SAD Reks Tilerson je zagovarao angažovanje američke mornarice koja bi blokirala veštačka ostrva u Južnom kineskom moru, što bi Peking mogao da shvati kao ratni čin.
Indicije da se Kina priprema za sukob pojavile su se ranije ove nedelje, kada su objavljene nepotvrđene informacije da je Kina postavila projektile dugog dometa bliže svojoj severoistočnoj granici u provinciji Heilođijang, jer im je sa tog mesta SAD u dometu.
Visoki zvaničnik kineske vojske nedavno je izjavio da rat Kine i SAD tokom mandata predsednika Donalda Trampa "nije samo slogan" već postaje "praktična stvarnost".