Vesti
Društvo i ekonomija
'Zbog nelegalnog prevoza država gubi novac'
08.02.2017. 20:00
Izvor: Beta
'Zbog nelegalnog prevoza država gubi novac'
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Beogradu da je u poslednjih 10 godina državila izgubila pola milijarde evra zbog nelegalnog prevoza i da to urušava transportnu delatnost.
"Kombi u tom linijskom saobraćaju nije moguć ne samo godinu dana, nego nije bio moguć 20 godina i sve vreme se obavljao na nelegalan način. Država gubi zbog toga preko 50 miliona evra godišnje. To znači samo u poslednjih 10 godina pola milijarde evra mi gubimo zato što imamo nelegalnu vrstu prevoza. Nije samo što gubimo novac i urušavamo transportnu delatnost", rekla je novinarima povodom jučeršnjeg protesta kombi prevoznika u Beogradu Zorana Mihajlović.
Oko 150 vozila i 200 prevoznika učestvovalo je juče u Beogradu u protestnoj vožnji kombi prevoznika koji traže odlaganje primene a potom i promenu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, koji im, kako tvrde, onemogućava da rade.
Mihajlović je rekla da nema ni jednog razloga da se ne poštuje Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji je donet pre više od godinu dana i podsetila da je zakon pravljen "širokim dogovorima" i uz javnu raspravu.
Ona je navela da Srbija nije uradila ništa od onoga što nisu "svetski i evropski standardi".
"Ono što kombi prevoznici očekuju je da uđu u zakon i da voze putnike "kako kome odgovara", kazala je Mihajlović i dodala da je to, između ostalog "nebezbedno" i da "to nema nigde u svetu".
Ona je rekla da u Srbiji ima oko 40.000 registrovanih kombija, dok je od osam do 10 prevoznika koji se bave samo kombi prevozom.
"Uglavnom su preduzeća koja nisu registrovana da obavljaju takvu vrstu prevoza, nego su to na primer turističke organizacije ili organizacije registrovane za mnoge delatnosti, pa obavljaju i kombi prevoz. Imate i velike, poznate kombi prevoznike koji su u međuvremenu nabavili i svoje autobuse, minibuseve ali i kombi prevoz. Pa je jedno legalno, a ovo što se zove kombi prevoz nije", navela je Mihajlović.
Prema njenim rečima, to je bio jedan od načina da se ostvaruje ekstra profit.
"Šta god oni radili, to urušava transportnu delatnost. Nama transportna delatnost i siva ekonomija u celom saobraćaju odnosi, ne govorim sada o kombi prevozu, po procenama transportnih udruženja, negde preko 100 miliona evra, od čega je 54 miliona na kombi prevoz", navela je Mihajlović.
Primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju počinje 12. februara.