Vesti
Svet
INTEL podržao TRAMPA: Ulažu sedam milijardi u novu fabriku u Arizoni
09.02.2017. 20:00
Izvor: Blic
INTEL podržao TRAMPA: Ulažu sedam milijardi u novu fabriku u Arizoni
Američka kompanija za proizvodnju računarske opreme Intel saopštila je da će u znak podrške kampanji američkog predsednika Donalda Trampa za podsticanje domaće proizvodnje, uložiti sedam milijardi dolara u fabriku u Arizoni.
Intel je u saopštenju upućenom Beloj kući naveo da će tom investicijom realizovati odluku donetu još 2011. godine, kada je planirao da u fabriku na jugozapadu SAD uloži pet milijardi dolara, ali do toga nije došlo iz proceduralnih razloga.
Portparol Intela dodao je da će iznos od sedam milijardi evra "predstavljati novu investiciju" i omogućiti otvaranje 3.000 novih radnih mesta.
"Intel je veoma ponosan na činjenicu da se najveći deo njegove proizvodnje, istraživanja i razvoja ostvaruje upravo u SAD, dok se 80 odsto proizvoda proda van zemlje", naveo je generalni direktor kompanije Brajan Kržanić.
On je dodao da je odluka doneta "u znak podrške Trampovoj politici protekcionizma sa ciljem podsticanja domaće proizvodnje", uprkos protivljenju tehnološkog sektora njegovom antiimigracionom dekretu, u kojem je učestvovao i Intel.
Tramp, koji je podsticanje domaće industrijske proizvodnje istakao kao jedan od prioriteta svog predsedničkog mandata, potvrdio je juče da ga je Kržanić pre nekoliko nedelja zvao kako bi ga obavestio o planiranoj investiciji.