Vesti
Društvo i ekonomija
MMF: Srbija da prestane da subvencioniše neprofitabilna javna preduzeća
15.02.2017. 20:00
Izvor: Beta
MMF: Srbija da prestane da subvencioniše neprofitabilna javna preduzeća
Šef Kancelarije Međunarodnog Monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je danas da Srbija mora da prestane da subvencioniše neprofitabilna javna preduzeća i pronađe dugoročno rešenje za njihovo funkcionisanje.
Sosa je rekao u intervjuu Blumbergu, uoči radne poste delegaciji MMF-a Srbiji od 27. februara do 6. marta, da fiskalni troškovi za neprofitabilna javna preduzeća, koji su među najvećim u državnom budžetu, moraju biti smanjeni.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je MMF-u da će restrukturirati, zatvoriti ili prodati nekoliko stotina gubitaških državnih kompanija koje koštaju državni budžet oko milijardu evra godišnje. Na listi tih kompanija nalaze se Rudarsko-topioničarski basen Bor, Azotara i Metalsko-sirćetni kompleks (MSK). Nakon što je Srbija prošle godine smanjila fiskalni jaz na 1,4 posto sa 6,6 posto iz 2014. godine, ukidanje izdvajanja za gubitaše trebalo bi da "osigura dobit".
Šef kancelarije MMF-a rekao je da Srbija mora da "prestane sa subvencijama, otplatom dugova, finansiranje tih preduzeća kroz dugovanja za električnu energiju i gas ili kroz izdvajanja za socijalno osiguranje i pronađe trajno rešenje".
Prema njegovim rečima, MMF će proučavati budžetsku potrošnju i njen uticaj na ovogodišnju fiskalnu perspektivu. Delegacija MMF-a će razgovarati o napretku u finalizaciji ranijih sporazuma kako bi se osiguralo da "program strukturne reforme bude usvojen u ovoj poslednjoj godini" trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om.
Aleksandar Vučić i njegova Srpska napredna stranka (SNS) uspeli su da iskoriste jeftino finansiranje za pokrivanje deficita i dugova, posle programske podrške MMF-a, što je povratilo poverenje investitora, ocenjuje Blumberg.
Privredni rast će u 2017. godini zabeležiti rast od tri posto, nakon rasta od 2,7 posti u 2016. godini, mahom zbog "ubrzane privatne potrošnje i investicija". Prema prognozama MMF-a, inflacija će biti u ciljanim granicama od tri posto, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 procentna poena.