Vesti
Društvo i ekonomija
MihajMihajlović dala ROKOVE za deonice Obrenovac-Preljina i Surčin-Obrenovac, koja počinje gradnjom NOVOG MOSTA
17.02.2017. 20:00
Izvor: Blic
MihajMihajlović dala ROKOVE za deonice Obrenovac-Preljina i Surčin-Obrenovac, koja počinje gradnjom NOVOG MOSTA
Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je najavila danas da će 1. marta početi radovi na gradnji autoputa Surčin - Obrenovac, koja će biti završena u novembru 2019.
Mihajlović je na konferenciji za novinare u vladi povodom realizacije kinskih i ruskih infrasturkturnih projekata, rekla da je ukupna vrednost infrastrukturnih projekata sa Kinom 2,44 milijardi dolara, od čega je 1,44 milijarde vrednost projekata u oblasti saobraćaja.
Kada je reč o kreditu Ruske Federacije za modernizaciju železnice, Mihajlović je rekla da su od ukupne vrednosti od 941 milion dolara, uključujući učešće Srbije, već ugovoreni projekti u vrednosti od blizu 700 miliona dolara.
Radovi počinje 1. marta gradnjom novog mosta na Savi
"Radovi na izgradnji dela Koridora 11, autoputa, Surčin-Obrenovac trebalo bi da počnu 1. marta, u zoni novog mosta na Savi, koji će biti deo ove deonice. Imamo spremnu projektnu dokumentaciju, a završena je i eksproprijacija u zoni mosta", rekla je Mihajlović.
Ona je dodala da će se dozvole za gradnju na ovoj deonici izdavati fazno.
"Rok za završetak radova na izgradnji ove deonice je novembar 2019. godine", rekla je ministarka.

Deonica Obrenovac - Preljina gotova do novenbra 2017.
Potpredsdnica vlade je rekla da očekuje da radovi na deonicama od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometra, koje gradi kineska kompanija "Shandong Hi-Speed Group" budu završeni u roku, odnosno u novembru 2017.
"Na taj način, imaćemo ove godine završen auto-put od Obrenovca do Preljine", rekla je Mihajlović.
Prema njenim rečima, oko 240 kilometara će biti rekonstruisano iz ruskog kredita, izmedju ostalog i šest deonica na železničkog Koridora 10, na kojima će se vozovi kretati brzinom od oko 100 ili 110 kilometara na čas", rekla je Mihajlović.
Mihajlović je najavila da će radovi na deonici Stara-Pazova, koja koja je deo brze pruge Beograd-Budimpešta, početi u maju, kad je planiran i novi sastanak sve tri strane učesnice u ovom projektu - Kine, Madjarske i Srbije.

Vučić: Radovi na pruzi ove godine
Premijer Aleksandsar Vučić izjavio je danas da je ideja da se tokom sastanka 16 + 1 koji će biti u Budimpešti otvore i formalno radovi na pruzi Beograd - Budimpešta. O tome više čitajte u posebnoj vesti.

Aktor tražio prodruženje rokova
Grčka kompanija Aktor tražila je produžetak rokova za sve četiri deonice na Koridoru 10 po pola godine, rekla je Zorana Mihajlović.
Ona ja na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakla da je ministartsvo zauzelo stav nakon izveštaja Radne grupe i Nadzorne komisije o kašnjenju radova i prosledilo ga javnom preduzeću Koridori Srbije.
"Potpisnik ugovora sa Aktorom je kompanija Koridori Srbije koja je nadležna za njihovu realizaciju. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je definisalo stav i čeka odgovor", rekla je Mihajlović.
Ona je istakla da je "normalno da ponekad ima problema ali da je glavni razlog u kašnjenju radova Aktora nedovoljno ljudi na trasama".
Rokovi za završetak radova na Koridoru 10 na trasama koje gradi ta grčka kompanija su, prema njenim rečima, kraj ove godine i prvo tromesečje naredne.
Aktor radi na deonicama Bancarevo-Crvena reka, Crvena reka-Čiflik, Staničenje-Pirot, dužine 48 kilometara, i na obilaznici oko Dimitrovgrada.

Ko ne povlači kredite na vreme, biće kažnjen
Vlada Srbije je u januaru donela odluku da firme koje uzimaju kredite, poput Koridora Srbija, Puteva Srbije, Srpskih železnica i drugih, svakog 20. u mesecu daju izveštaj o povlačenju kredita, izjavila je danas potpredsednica Vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
Na konferenciji za novinare u vladi, povodom realizacije kineskih i ruskih infrastrukturnih projekata, ona je rekla da Ministarstvo ima potpuno pravo da obustavi subvencije za te kompanije, ako to nije u skladu sa predvidjenom dinamikom.
"Ukoliko najmanje tri puta u toku godine se dese takve stvari, tražići da se takvi direktori razreše", istakla je Mihajlović.