Vesti
Sport
Švajnštajgerovo pismo odvratilo sudiju od samoubistva!
28.02.2017. 20:00
Izvor: Blic
Švajnštajgerovo pismo odvratilo sudiju od samoubistva!
Bastijan Švajnštajger je legenda na terenu, ali i van njega. O tome svedoči i emotivna priča nekadašnjeg fudbalskog sudije Babaka Rafatija.
Bivši bundesligaški arbitar je dugo patio od depresije, u nekoliko navrata je pokušao i sebi da oduzme život, a od takvih namera ga je odgovorio tada fudbaler Bajerna, danas rezervista Mančester junajteda i suprug Ane Ivanović.

Dve godine pošto je nekadašnji golman reprezentacije Nemačke Robert Enke počinio samoubistvo, istim putem je pošao i Rafati. Nije uspeo, a kada su doktori uspeli da mu nekako spasu život, Babak je počeo već da planira kako će sledeći put da bude uspešan u strašnoj nameri.A onda ga je jedno jutro, na stolu pored bolničkog kreveta, sačekalo pismo koje mu je promenilo život.

- Bio sam u strašnom stanju. Moja prva misao posle pokušaja samoubistva bila je da sledeći put moram da budem uspešan. Niko me od čelnika Fudblaskog saveza Nemačke nije pozvao, za razliku od kolega sudija. A onda mi je stiglo pismo Bastijana Švajnštajgera - prisećao se Rafati.

Bivši arbitar je pojasnio i koje su to bile reče zbog kojih je promenio pogled na svet.
- Nije imao nikakav skriveni motiv. Znao je da više nikada neću moći da sudim posle takvog incidenta. Samo mi je napisao, onako kao čovek „Gospodine Rafati, ljudi često prave greške u životu, ali jednostavno moramo da se vratimo posle svega. Želim Vam sve najbolje“.Bivšeg arbitra su ovakve reči toliko ganule da je odlučio da iz korena sve promeni.

- Švajnštajger je pokazao da je sjajan čovek. To je bio sjajan gest. Depresija je i dalje tabu tema u fudbalu. Sada se trudim da doprinesem boljitku. Pomažem trojici igrača iz Bundeslige da se izbore sa tim problemom. Danas sigurno mogu da kažem da nikada više neću pokušati samobustvo. Sada znam da sam bio lud i da je život previše dobar da bih ga uništio – zaključio je Rafati.