Vesti
Društvo i ekonomija
Niče futuristički tržni centar, Ada mol
06.03.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Niče futuristički tržni centar, Ada mol
Na mestu nekadašnje fabrike "Minel" u Radničkoj ulici u Beogradu gradi se moderan tržni centar, simboličnog naziva “Ada mol.” Danas je postavljen kamen temeljac, a radovi kreću već sutra.
Komercijalno-turističku ponudu "beogradskog mora" do kraja 2018. godine trebalo bi da upotpuni i moderan tržni centar sa 34.000 kvadratnih metara (nešto veći od Delta sitija, a , manji od tržnog centra Ušće).
Ovaj objekat će se prostirati na pet nivoa komercijalnog prostora (oko 50.000 metara kvadratnih, od čega 34.000 prodajnog prostora) i tri nivoa podzemnog parkinga sa oko 1.000 mesta. (površine oko 40.000 metara kvadratnih) Prodavnice i butici će se smestiti na prva tri sprata, dok će na preostla dva biti restorani i slični sadržaji.
Ono što ovaj tržni centar izdvaja od ostalih u našem gradu je, pre svega, specifičan izgled.
Iskorak u arhitekturi se ogleda u talasastom oblikovanju uz stepenastu spratnost, sa fasadnim brisolejima, velikim staklenim površinama i ozelenjenim spratnim terasama.
“Otvorili smo se prema Adi Ciganliji koliko je to moguće. Zanimljivo je da će biti dosta terasa, a na poslednjem spratu će biti prava zelena oaza. To nema u drugim tržnim centrima u Beogradu”, rekao je novinarima Peđa Petronijević, direktor kompanije GTC Srbija, koja je investitor ovog velelepnog šoping mola.
Petronijević je nagalasio da će u ponudi biti novi brendovi, kojih nema u Srbiji, ali i postojeći u nekom novom izdanju.
"Biće 150 prodavnica, ali i dosta ekskluzivnih restorana, kafići. Ono što je opet drugačije u odnosu na ostale šoping molove je to što će biti više zabavnog sadržaja. Tržni centar neće spavati ni u večernjim satima, jer će se transformisati u destinaciju bogatu barovima i restoranima. Tako će četvrti sprat ovog mola postati novo mesto za one koji žele da se opuste na jedan jedinstven način.”, istakao je direktor GTC Srbija i dodao da će taj deo kompleksa imati odvojeno radno vreme od ostatka tržnog centra.
Posebnu stavku projekta čini i pešačka pasarela, koja će tržni centar povezivati sa autobuskom stanicom u Radničkoj u smeru ka gradu
Glavni ulaz u objekat biće iz Radničke ulice, dok će se pristupi podzemnoj garaži nalaziti bočno u Paštrovićevoj ulici.
DANAS KAMEN TEMELJAC, A ZA DVE GODINE...
Kamen temeljac za izgradnju ovog šoping mola je postavljen danas.
Događaju su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik kompanije GTC Srbija Peđa Petronijević, predsednik Upravnog odbora GTC-a Tomas Kurcman, kao i glavni gradski urbanista Milutin Folić i predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić.
Gradonačelnik Beograda je čestitao kompaniji GTC na poverenju, ali i brzini prilikom realizacije projekta.
”Izgradićemo ovde 90.000 metara kvadaratnih, a po završetku zaposliće se 1.500 ljudi. Uspeh GTC-a je ujedno i uspeh za celu Srbiju jer ukazuje koliko je građevinska industrija aktivna I koliko strain investitori imaju poverenja u našu zemlju. Novi tržni centar neće biti samo novo mesto poslovne i private saradnje i tržišne razmene, već i zelena oaza koja će se savršeno uklopiti u pejzaž”, rekao je Mali.
Predsednik Upravnog odbora GTC-a Tomas Kurcaman je naglasio da ta kompanija već 15 godina razvija Beograd i da planira da to i nastavi.
Radovi, kako su danas rekli nadležni kreću sutra. Oko 800 radnika radiće direktno na gradnji ovog objekta, dok će sveukupno biti angažovano oko 1.000 ljudi.
Rok za završetak radova je 20 meseci.
Arhitektonsko rešenje za investitorsku kompaniju GTC izradio je londonski arhitektonski studio "Desižn internešnal." Izvođač radova su naše firme - Gradina i Energo projekt oprema.
Vrednost projekta je procenjena na oko 100 miliona evra.