Vesti
Sport
Pogled iz Španije: Zvezdo, "uspori" Real
09.03.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Pogled iz Španije: Zvezdo, "uspori" Real
U kakvom stanju Madriđani dočekuju crveno-bele, kako je tim Pabla Lasa doživeo uzastopne poraze i gde bi mogla da leži šansa crveno-belih? Razgovarali smo sa kolegom sa Radio Vitorije, Naćom Mendazom.
Ponovo lišena pomoći prvog plejmejkera Stefana Jovića, Crvena zvezda mts u četvrtak uveče putuje u Madrid, na gostovanje jednom od dva najuspešnija tima Evrolige - Realu.
Prvi ovosezonski meč ekipa Pabla Lasa i Dejana Radonjića završen je pobedom crveno-belih, u periodu velikog zaleta srpskog i regionalnog šampiona. Taj trijumf označio je početak serije od sedam uzastopnih pobeda Zvezde u Evroligi, a od tog 22. decembra do danas Radonjićev tim ostvario je impresivan skor, 9-2!
Sutrašnji meč u Madridu biće "na papiru" sigurno najteži zadatak za crveno-bele do kraja borbe za plasman u Top 8. Tu ocenu dodatno "pojačava" i Realova situacija posle uzastopnih poraza od Gran Kanarije (81:93), Galatasaraja (84:87) i Tenerfia (64:75), zbog kojih je španski prvak posustao na vrhu, dopustio da ga CSKA stigne, a da mu se Olimpijakos primakne na pobedu zaostatka.
Da bismo dobili bliži uvid u trenutno stanje u Realu, kontaktirali smo kolegu novinara "Radija Vitorije" i TV stanice VTV Gasteiz - Naća Mendazu, koji je za Mondo najavio taj meč iz ugla španskog tima, naglasivši i gde bi mogla da leži potencijalna šansa crveno-belih.
"Real dočekuje Zvezdu posle tri uzastopna poraza. Dakle, u situaciji u kojoj Lasov tim još nije bio ove sezone.Posle osvajanja Kupa kralja, pobedio je Darušafaku kod kuće, ali od tada prolazi kroz 'mamuran' period, a neuspesi koje doživljava svakako su neočekivani. Poraz od Gran Kanarije u Madridu, koji je doživeo pre dve nedelje, završio je neverovatnu seriju pobeda Reala na domaćem terenu. Trajala je 15 MESECI!"
"Sa druge strane, iako su ti porazi učinili Realovu situaciju manje prijatnom, jer više nije na prvom mestu ACB lige i Evrolige, niko u klubu nije previše zabrinut kada je u pitanju ostvarivanje daljih ciljeva. Donekle se i pretpostavljalo da će možda i ući u ovakav proces (ali ne i u uzastopne poraze) posle uloženog napora da osvoji Kup"
O REALOVOJ KOŠARCI...
"Kada je u pitanju Realova igra, možda će zvučati čudno, ali iako imaju 'dubok' i talentovan sastav, zaista mnogo zavise od forme Serhija Ljulja. Posebno kada je ekipa fizički i mentalno umorna. Takođe, šut za tri poena je izuzetno važan faktor igre Madriđana, jer su do poraza od Gran Kanarije i Galatasaraja izgubili samo JEDAN meč u kojem su postigli više od DESET trojki".
Šta se dogodilo protiv Gran Kanarije, Galate i Tenerifa?
"Protiv ta dva tima, Real je primenio šablon koji je nekoliko puta koristio pod trenerom Pablom Lasom. Odigra jednu ili dve loše četvrtine, protivnik napravi značajnu razliku, a onda Madriđani krenu jako i snažno se vraćaju u meč u poslednjoj deonici. Tenerife ih je pobedio drugačijim pristupom, jer je ograničio Realovu produkciju u svih 40 minuta (konačan rezultat bio je 75:64). Bili su u stanju da zaustave Realove šutere, da uspore ritam kada je potrebno i da tako naškode Lasovom timu što više mogu"
"Dalje, druga potencijalno bolna tačka Reala je centarska pozicija, u situacijama kada Gustavo Ajon nije u dobroj formi ili kada nije fokusiran na odbranu. Takođe, Entoni Rendolf je odigrao sjajan Kup kralja i još jedan je važan faktor Realove igre, ali se i njemu događalo da 'nestane' s vremena na vreme. Ako se ova dva 'uslova' poklope, Real se zaista muči".
O ZVEZDINIM ŠANSAMA...
"Kada su u pitanu drugi igrači, Realov 'iks faktor' ove sezone je definitivno Luka Dončić, koji igra na tako visokom nivou na iznenađujuće stabilan način. Ima 18 godina, ali igra kao da ima 30".
"Sa druge strane, veteran Andres Noćioni je takođe ključni igrač Reala kada utakmice Madriđana zahtevaju srčanost, a siguran sam da će meč protiv Zvezde tražiti upravo takav pristup. Noćioni je u stanju da sedi na klupi 39 minuta, da potom uđe na teren i da odluči utakmicu. On daje 'gorivo' ovoj ekipi kada joj je to potrebno".
"Uz sve rečeno, uz pokušaj da predvidim Zvezdine šanse u Madridu, smatram da je sve moguće ako Radonjić i njegovi igrači odigraju kontrolisan meč, ako uspore tempo, ako zaustave Realov protok lopte i ako smanje procenat šuta domaćina. Takođe, biće veoma važno i uraditi dobar defanzivni zadatak u čuvanju Serhija Ljulja, a tu bi moglo da pomogne ako Branko Lazić bude odigrao najbolje što može. Uz sve to, ipak, ne bi trebalo ispuštati iz vida činjenicu da Real zaista može da se pokrene u bilo kom trenutku, 'zapaljen' iskrom bilo kog igrača...", poruka je iz Španije.
ISTORIJA
Dueli Crvene zvezde mts i Reala donosili su kroz istoriju uzbudljive utakmice u Beogradu (4:4) i uglavnom veoma ubedljive pobede Madriđana u Španiji (6:1), gde su crveno-beli slavili samo u prvom meču (četvrtfinale Kupa šampiona 1972/73).
Sa izuzetkom revanša četvrtfinala ULEB kupa 2006/07, kada je Real pobedom 79:78 odbranio beogradskih "plus 11" i prošao među četiri, Zvezda je u Madridu od osamdesetih gubila dvocifrenom razlikom, pa je prošle sezone u glavnom gradu Španije Real slavio sa "plus 28", sezonu ranije "plus 24", u dva meča pre toga "plus 26" i "plus 20"...
Crvena zvezda mts i Real Madrid odigrali su kroz istoriju 15 međusobnih duela, a trenutni odnos je 10:5 za Madriđane, s tim da je Zvezda slavila u poslednja dva duela.
Sutrašnji duel počeće u 21.00 čas i biće poslednji meč 25. kola Evrolige:
Parovi:
U četvrtak
CSKA - Galatasaraj 18.00
Fenerbahče - Baskonija 18.45
Žalgiris - PAO 19.00
Makabi - Armani 20.05
Barselona - UNIKS 21.00
u petak
Efes - Bamberg 19.00
Olimpijakos - Darušafaka 20.45
Real - Zvezda 21.00
Tabela: Real 18-6, CSKA 18-6, Olimpijakos 17-7, Fenerbahče 16-8, PAO 14-10, Zvezda 14-10, Efes 13-11, Baskonija 13-11, Darušafaka 12-12, Žalgiris 10-14, Barselona 9-15, Bamberg 8-16, Galatasaraj 8-16, Makabi 8-16, UNIKS 7-17, Armani 7-17.