Vesti
Svet
Škotska premijerka: "Ne blefiram, NOVI REFERENDUM o nezavisnosti 2018. godine"
09.03.2017. 20:00
Izvor: Blic
Škotska premijerka: "Ne blefiram, NOVI REFERENDUM o nezavisnosti 2018. godine"
Škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je danas da bi Škotska mogla ponovo da glasa o nezavisnosti za 18 meseci kako ne bi bila primorana da napusti EU s ostatkom Velike Britanije.
Stardžon, koja predvodi pokret za nezavisnost Škotske, kazala je u intervjuu za Bi-Bi-Si da je jesen 2018. godine "zdravorazumsko vreme" za održavanje referenduma, "ako taj put bude izabran" i dodala da nije doneta odluka da li će se glasati o nezavisnosti.
Škotska premijerka, koja je i liderka Škotske nacionalne partije, oštro je kritikovala odluku da Velika Britanija izađe iz EU. Dok je na prošlogodišnjem referendumu na nivou Velike Britanije 52 odsto birača glasalo za napuštanje EU, a 48 za ostanak, u Škotskoj je 62 odsto birača glasalo za ostanak u Uniji, a 38 odsto za izlazak.
Škotski birači odbacili su nezavisnost na referendumu 2014. godine kada je 55 odsto Škota glasalo za ostanak u Velikoj Britaniji.
Stardžon je rekla da je Bregzit drastično promenio situaciju i da neće dozvoliti da Škotska bude izvučena iz EU protiv svoje volje. Ona je u intervjuu rekla da ne blefira kada govori o novom referendumu i da traži načine da očuva veze Škotske s EU.
Britanska premijerka Tereza Mej planira da aktivira član 50 Lisabonskog ugovora do 31. marta, čime bi pokrenula dvogodišnje pregovore s EU o uslovima izlaska Velike Britanije iz Unije.
Velika Britanija bi u tom slučaju napustila EU početkom 2019. godine, a Stardžon je rekla da će u drugoj polovini 2018. godine biti poznati obrisi sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU.
Mej je prošle nedelje optužila Stardžon i njenu partiju za "zaslepljeni nacionalizam fokusiran samo na nezavisnost po svaku cenu" i kazala da je najvažniji cilj njene vlade očuvanje jedinstva Velike Britanije.