Vesti
Društvo i ekonomija
REM pokušava da spreči SBB da promeni raspored kanala, razlog N1
14.03.2017. 20:00
Izvor: 021
REM pokušava da spreči SBB da promeni raspored kanala, razlog N1
Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ima nameru da spreči kablovski provajder SBB da od 15. marta promeni raspored kablovskih kanala na svojoj mreži, javlja N1 koji ovu informaciju saznaje od svojih izvora u Evropskoj uniji.
Prema najavljenim promenama, televizija N1 trebalo bi da od srede, 15. marta, bude na poziciji broj 1 u kablovskom sistemu SBB, međutim, REM ima nameru da SBB prislili da N1 pozicionira iza svih domaćih kanala.
Zakon o elektronskim medijima u tački 22. jedinoj koja se time bavi, krajnje neodređeno reguliše prava REM-a da se bavi rasporedom kanala na kablovskim mrežama (REM bliže utvrđuje logičku numeraciju kanala). Prema opšte usvojenom tumačenju, ova odredba se odnosi isključivo na Multipleks. Oblast kablovskih provajdera potpuno je izostavljena iz Zakona o elektronskim medijima i ne postoji nijedan član zakona koji REM-u daje pravo da određuje numeraciju kablovskih kanala u mrežama privatnih provajdera.
Televizija N1 smatra da se radi o političkim pritiscima, iza kojih stoji namera da se po svaku cenu umanji gledanost tog TV kanala u zemlji.
"Većina članova REM-a, koji bi trebalo da bude nezavisno regulatorno telo, je instrumentalizovana i tužno neotporna na političke pritiske, a najsnažniji dokaz za to je činjenica da je REM na najsramotniji način sebe izuzeo iz osnovne zakonske obaveze da monitoriše ponašanje medija u predizbornoj kampanji", navodi N1.
Inače, kako je najavljeno, REM neće vršiti kontinuirani nadzor medijskog izveštavanja tokom kampanje, već će samo postupati po žalbama građana jer "nema adekvatan softver". Kako tvrdi N1, to je potpuno neistinito. Naime, članica REM-a do marta 2016. godine Gordana Suša izjavila je da je taj softver kupljen još tokom 2016. godine.
"Ja sam bila u komisiji koja je kupila softver. Meni je mandat istekao prošlog marta, već je bila počela kampanja za parlamentarne izbore i sedam dana od početka kampanje mi smo imali savršene podatke o zastupljenosti partija i njihovih lidera. U REM-u radi stručna služba od 70, a sada i stotinu ljudi, i ja postavljam pitanje šta oni onda rade, jer to im je jedini posao."
Televizija N1 je najavila da će se suprotstaviti REM-u na sve raspoložive načine, uključujući i žalbe OEBS-u, Savetu Evrope i Međunarodnoj federaciji novinara.