Vesti
Društvo i ekonomija
Ljajić i Seratlić: Poslovanje Merkatora S stabilno
23.03.2017. 20:00
Izvor: Beta
Ljajić i Seratlić: Poslovanje Merkatora S stabilno
Kompanija "Merkator S" u Srbiji, koja je deo "Agrokor koncerna", stabilno posluje i u potpunosti i na vreme izmiruje sve obaveze prema državi i zaposlenima, izjavio je danas generalni direktor te kompanije Aleksandar Seratlić na sastanku sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem.
Kako je saopštilo resorno ministarstvo, kada je u pitanju ispunjavanje obaveza prema dobavljačima, Seratlić je rekao da se poštuju svi ugovori i dogovori, a da se posebno vodi računa o malim dobavljačima kojih je 490 od ukupno 660, sa koliko sarađuje "Merkator S".
On je dodao i da je većina artikala koji se prodaju u objektima ove kompanije, proizvedena u Srbiji.
Ljajić je rekao da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija očekuje poštovanje svih obaveza prema zaposlenima, kao i prema dobavljačima sa kojima posluje "Merkator S".
On je pozvao sve dobavljače koji imaju bilo kakav problem u poslovanju sa kompanijom "Merkator S" da se jave nadležnim službama u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje će zajedno sa stručnim timovima pomenute kompanije raditi na pronalaženju rešenja.
Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i generalni direktor "Merkator S" Aleksandar Seratlić biće na čelu tima koji će se sastajati jednom nedeljno u cilju razmene informacija, praćenja dalje situacije i rešavanja potencijalnih izazova.
Ljajić će narednih dana održati odvojene sastanke i sa rukovodiocima kompanija "Dijamant" i "Frikom", koje takođe posluju u sklopu "Agrokor koncerna".
Kompanija "Merkator S" zapošljava 9.000 radnika od ukupno 11.200, koliko ih ima u firmama "Agrokor koncerna" u Srbiji.
Kako piše današnja Politika, najveća kompanija Ivice Todorića u Srbiji je "Merkator S", u okviru koje posluju "Idea" i "Roda", a prema poslednjim podacima Agencije za privredne registre, firma je 2015. ostvarila poslovni prihod od 112,23 milijarde dinara.
Kako navode, dugovi Merkatora iznose nešto više od 50 milijardi dinara.
Agrokor u Srbiji poseduje još i zrenjaninski Dijamant, Frikom, Kikindski mlin, MG Minelvu i Novu Slogu.
Politika navodi i da je konzorcijum srpskih banaka svojevremeno odobrio zajam za spas "Merkatora S", a prema navodima u "bankarskim krugovima", reč je o kreditu konzorcijuma srpskih banaka u ukupnom iznosu od oko 120 miliona evra, koji na naplatu stiže 2018. godine.
Bankari kažu, kako se navodi i da je imovina "Merkatora" u Srbiji pod hipotekom.