Vesti
Društvo i ekonomija
ISTRAŽUJEMO Koliko je saradnja sa Kinom isplativa za Srbiju
04.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
ISTRAŽUJEMO Koliko je saradnja sa Kinom isplativa za Srbiju
Srbija ima ogromnu korist od ekonomske i političke saradnje sa Kinom, iako je kineski interes za prodor na tržište EU preko naše zemlje očigledan.
Ovo je siže stavova domaćih ekonomskih analitičara i stručnjaka za kinesku privredu. Prema njihovim rečima, korist Srbije je u izgradnji kvalitetne infrastrukture, mostova, puteva i železnice, za koje bi bili zaslužni Kinezi, dok se na taj način ova daleka istočna zemlja približava evropskom tržištu. Ekonomista i stručnjak za kinesku privredu Blagoje Babić naglašava da Srbija ima veliku korist od ekonomske saradnje sa Kinom.

- Srbija se nalazi u takvom položaju, stešnjena između istoka i zapada i njoj je nužan prozor u svet izvan tog evropskog oklopa – kaže Babić.

Prema njegovim rečima, treba imati u vidu da je Kina jedina zemlja koja ima ogromne devizne reserve koje želi da investira u inostranstvu.

- Takođe, ekonomska kriza je ograničila mogućnosti izvoza Kine. Shvatili su da ne mogu više da se oslanjaju na izvoz i investicije kao lokomotive razvoja, već da moraju da se oslone na unutrašnju tražnju. Ali njihova domaća tražnja je mala za proizvode visoke industrije u koju su najviše ulagali i koju su izvozili u razvijene zemlje – ističe Babić.Najveće kineske investicije

Izgradnja mosta Zemun–Borča
Preuzimanje Železare Smederevo
Otvaranje Kineske banke
Najava kineskih ulaganja

Gradnja brze pruge Beograd–Budimpešta
Preuzimanje RTB "Bor"
Kupovina PKB-a
Uspostavljanje direktne avio-linije iz Srbije
Forum "16+1" u cilju saradnje sa 11 članica EU i pet balkanskih zemalja u oblasti investicija, transporta, finansija, nauke, obrazovanja i kulture
Ekonomista Blagoje Babić objašnjava da zato Kina sada sprovodi jedan divovski "nju dil" koji ima unutrašnju i međunarodnu komponentu.

- Svrha je da Kina nastoji da investiranjem svojih ogromnih deviznih rezervi u infrastrukturu obezbedi tražnju za njenim proizvodima i pristup tržištima koje još nije u dovoljnoj meri osvojila. Taj put svile ima severni pravac, preko Kazahstana, Rusije, Poljske do Nemačke i Španije, dok južni ide preko indijskog okeana, roga Afrike, Sueckog kanala, luke Solun, Beograda, Budimpešte, itd. Tu smo mi i za Srbiju bi bilo od ogromnog značaja brza železnica od Beograda do Budimpešte. Tako bi Beograd postao jedan od trgovačkih punktova Kine. Ova zemlja bi ona imala interes da tu osniva industrijske zone i proizvodi. A tako bi naš izvoz u Kinu bio veći. Sada je, za razliku od uvoza, minimalan – navodi Babić.