Vesti
Svet
UGALJ, PRISLINI RAD I HAKERI Ovako Severna Koreja zarađuje za NUKLEARNO ORUŽJE
07.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
UGALJ, PRISLINI RAD I HAKERI Ovako Severna Koreja zarađuje za NUKLEARNO ORUŽJE
Nakon novih testiranja balističkih raketa i pretnji koje Severna Koreja upućuje svojim neprijateljima, postavlja se pitanje otkud ovoj zatvorenoj zemlji uopšte novac za vojsku i oružje.
Američki predsednik Donald Tramp je rekao da je spreman da se "pozabavi" rastućim nuklearnim pretnjama Severne Koreje, sa Kinom ili bez nje.

Međutim, biće mu potrebna pomoć od Pekinga ako želi da zaustavi protok prihoda koji održava režim Kim Džong-una na površini.

Kina je Severnoj Koreji glavni kamen oslonac u koju odlazi više od 80 odsto izvoza njenog malog suseda.

SAD i njeni saveznici su godinama pokušavali da pritisnu Pjongjang i nametanjem sankcija ga odseku od globalnog bankarskog sistema. Sve je to, međutim, samo doprinelo razvoju sposobnosti Pjongjanga da izbegava sankcije.

- Previše smo sankcija pripisivali severnokorejskom režimu do te mere da je on postao superbakterija (otporan na sankcije) - rekao je Džon Park, direktor radne grupe za odnose sa Korejom u Harvard Kenedi školi za CNN.

On smatra da SAD moraju da ubede Kinu da prekinu poslovanje sa Severnom Korejom i moguće je da će to biti jedna od glavnih tema razgovora Trampa sa kineskim kolegom Si Đinpingom.Ugalj

Najveći izvozni proizvod Severne Koreje je ugalj. Ona milione tona uglja svake godine prodaje Kini. Međutim, usled sve agresivnije politike Pjongjanga i povećanja testiranja raketa, Kina je zapretila da bi mogla značajno da umanji uvoz uglja.

Ipak, stručnjaci kažu da pretnje iz Pekinga češće zvuče oštrije nego što zaista jesu. Kina ne želi da uništi ekonomiju Severne Koreje, svog saveznika, kog vidi kao neku vrstu tampon zone koja je odvaja od Južne Koreje, savetnika SAD u regionu.

Čak i da zvanični Peking zabrani uvoz uglja, kompanije na obe strane imaju mnogo načina da zaobiđu restrikcije, kažu analitičari.

Severna Koreja i druge proizvode kao što su ruda gvožđa, morska hrana i odeća izvoze u Kinu.
Rezerve

Čak i ako Kina potpuno zabrani uvoz iz Severne Koreje, veruje se da je Pjongjang sačuvao značajne rezerve novca za "crne dane" naročito od prodaje uglja Kini.

Džon Park veruje da Pjongjang ima "veoma velike količine novca" u Kini koje režim može da iskoristi za finansiranje oružanog programa.

Time što čuva novac u Kini, Severna Koreja može lakše da izbegne sankcije.

Da bi mogao da se zabrani Pjongjangu pristup novcu u Kini, Peking bi morao da pomoću domaćih zakona najpre nađe te fondove.

Istrage UN i SAD su ranije našle dokaze da Severna Koreja koristi mreže kompanija kao fasadu pomoću koje dobija pristup globalnim bankama.

Antoni Ruđiero iz Fondacije za odbranu demokratije kaže da bi američka vlada mogla da kazni kineske banke koje pomažu Severnoj Koreji da izbegne sankcije.

Sajber napadi i prodaja oružja i droge

Prošle godine u centar pažnje je došao još jedan potencijalni način na koji Pjongjang ostvaruje prihode - hakovanje banaka.

Severna Korje aje povezana sa sajbre napadima na finansijske institucije u 18 država, pokazuje novi izveštaj ruske firme za sajber bezbednost "Kasperski".Bangladeška centralna banka je napadnuta u martu 2016. godine, a hakerski tragovi vode do Severne Koreje. Isti način hakovanja izveden je i u Kostariki, Poljskoj i Nigeriji,...

Severna Koreja je i ranije kriminalnim putevima dolazila do zarade, prodajom zabranjenog oružja i droge.

Prisilni rad

Severna Koreja ima bogatu litu koja živi u prestonici, ali većina državljana je siromašna i gladna. Njena ekonomija je jedna od najzatvorneijih na svetu, ali režim ipak uspeva da nađe način da istisne novac iz svojih državljana.Jedan način za to je prislino slanje hiljada severnokorejskih radnika da u užasnim uslovima u Kini, Rusiji, na Bliskom istoku, ali i zemljama EU, rade u rudnicima, drvnoj i tekstilnoj industriji i konstrukciji.

Režim tako uzima novac od zarade svojih državljana i koristi ga za vojsku i oružje.