Vesti
Svet
Severna Koreja: Nuklearni rat pitanje trenutka
17.04.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Severna Koreja: Nuklearni rat pitanje trenutka
Zamenik severnokorejskog ambasadora u Ujedinenim nacijama optužio je SAD da su Korejsko poluostrvo pretvorile u najveće svetsko žarište i da su stvorile opasnu situaciju, u kojoj u svakom trenutku može početi nuklearni rat.
Ukoliko se Sjedinjene Države usude da izaberu vojnu akciju, Severna Koreja je spremna da prihvati svaki vid rata koji Vašington želi, rekao je na konferenciji za medije Kim In Rjong, prenosi AP.
Prema njegovim rečima, odluka američke administracije da svoje ratne brodove, uključujući i nuklearni nosač aviona "Karl Vinston", dovede u vode nadomak Korejskog poluostrva dokazuje da je nesmotrena odluka Vašingtona da napadne Severnu Koreju stigla do ozbiljne faze.
Kim je istakao da američko-južnokorejska vojna vežba, koja još traje, predstavlja do sada najveću agresivnu ratnu igru usmerenu protiv Demoratske Narodne Republike Koreje.
Ovakva situacija još jednom potvrđuje ispravnost naše odluke da u svakom smislu jačamo vojne kapacitete za odbranu zemlje, pri čemu ključnu ulogu ima preventivni napad nuklearnim oružjem, rekao je Kim.
Njegova izjava usledila je nekoliko sati nakon što je američki potpredsednik Majk Pens, koji se nalazi u poseti Južnoj Koreji, izjavio da je završena era strateškog strpljenja Amerike, kada su u pitanju nuklearne probe Severne Koreje.
Kim je istakao da prisustvo američke ratne mornarice, naoružane nuklearnim oružjem, njegovu zemlju neće primorati da moli za mir, već će na svaku provokaciju odgovoriti žestokim protivnapadom.
Kim je konferenciju za medije sazvao da bi izneo protivljenje Pjongjanga odluci SAD da se 28. aprila održi otvorena sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o nuklearnom programu Severne Koreje, kojom bi predsedavao američki državni sekretar Reks Tilerson.
Kim je istakao da je tu reč o zloupotrebi položaja, jer SAD u aprilu predsedavaju Savetom bezbednosti, kao i o narušavanju suvereniteta Severne Koreje.
Pjongjang će nastaviti da vrši raketne probe, uprkos osudi međunarodne zajednice i povećanju vojnih napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama, najavio je zamenik ministra spoljnih poslova Severne Koreje Han Song Rjol.
"Vršićemo još raketnih proba, na nedeljnom, mesečnom i godišnjem nivou", rekao je on za BBC.
On je upozorio da bi izbio sveobuhvatni rat ukoliko bi SAD bile "dovoljno neoprezne da upotrebe vojna sredstva".
Potpredsednik SAD Majk Pens ponovio je na granici između Severne i Južne Koreje, dan nakon neuspelog lansiranja rakete Severne Koreje, da je "era strateškog strpljenja" sa Pjongjangom gotova.
"Postojao je period strateškog strpljenja, ali je era strateškog strpljenja gotova", rekao je Pens.