Vesti
Svet
SUROVA BOGATA NASLEDNICA Ivanka Tramp ima jednu MRAČNU TAJNU
26.04.2017. 20:00
Izvor: Blic
SUROVA BOGATA NASLEDNICA Ivanka Tramp ima jednu MRAČNU TAJNU
Govoreći o Ivanki Tramp mediji ne propuštaju da naglase da prva ćerka nije samo bogata naslednica, već i jedini član porodice koji je uspeo da izgradi sopstveno poslovno carstvo. Sudeći prema izveštajima inspekcije koja je kontrolisala rad jedne od kompanija u lancu proizvodnje modnog brenda sa njenim imenom, Ivanka je neke stvari prećutala javnosti.
"Vašington post" imao je uvid u izveštaj neprofitne organizacije "Asocijacija fer rada" koja je kontrolisala uslove rada u nekoliko kompanija u Kini, između ostalog i fabrici koja šije odeću za liniju prve ćerke.

Reč je o farbrici koja zapošljava 80 radnika, a koju je kao izvođača, angažovala kompanija "G-III Apparel Group" koja od 2012. godine ima ekskluzivnu licencu za proizvodnju haljina, bluza i drugih odevnih predmeta koji čine liniju odeće "Ivanka Tramp". U izveštaju se navodi da radnici u fabrici rade i najmanje 57 sati nedeljno, a za šta će biti "bogatiji" tek nešto malo više od 62 dolara nedeljno. Kineski zakon radnu nedelju zvanično ograničava na 36 sati, ali u različitim sektorima firme, radnici su imali čak do 82 sata prekovremog rada mesečno u periodu od septembra 2015. do avgusta 2016. godine, utvrdila je inspekcija.Plate su u rasponu od 1,879 do 2,088 juana mesečno, odnosno tek 255 do 283 dolara, što je ispod minimalne plate u nekim delovima Kine. Prosečna zarada u urbanim delovima Kine za zaposlene u proizvodnji upola je veća nego u fabrici koja radi za Ivanku - 4,280 jauana mesečno. Takođe, sami uslovi rada u fabrici su problematični, a radnici nemaju zaštitu sindikata, jer on ne postoji.

Utvrđeno je i da manje od trećine radnika ostvaruje pravo na trudničko odsustvo, zdravstveno osiguranje, staž i osiguranje od povreda na poslu, a odmor za većinu je tek pet dana godišnje.Trampova ćerka nema funkciju u "G-III Apparel Group", ali činjenica da sarađuje sa firmom koja izrabljuje radnike ne ide joj u prilog. Ni kao prvoj ćerki, ni kao uspešnoj poslovnoj ženi, ni kao odnedavno neformalnoj i neplaćenoj savetnici svog oca.

Ovo otkriće posebno je interesantno i u svetlu nove uloge koju je Ivanka preuzela. Prva ćerka u medijima nastupa kao veliki borac za prava radnika i vatreno zastupa očevu agendu "kupujmo američko, zapošljavajmo Amerikance”.Kompanija Ivanke Tramp odbila je da komentariše ovaj izveštaj, dok iz "G-III Apparel Group" niko nije odgovorio na pozive novinara "Vašington posta".