Vesti
Svet
"Obzerver": Velika Albanija je REALNOST, a u prekrajanju granica najviše gubi OVA ZEMLJA
04.05.2017. 20:00
Izvor: Blic
"Obzerver": Velika Albanija je REALNOST, a u prekrajanju granica najviše gubi OVA ZEMLJA
Mešanje Rusije u dešavanja na Balkanu može da gurne siromašna društva "preko ivice", što ugrožava celu jugoistočnu Evropu, a Zapad mora da popravi štetu koju je naneo tokom raspada Jugoslavije, ocenio je američki stručnjak za bezbednost i bivši analitičar Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Džon Šindler.
Kolumnista njujorškog "Obzervera" piše da NATO mora da pomogne jugoistočnoj Evropi da se odupre agresivnim potezima, poput pokušaja državnog udara u Crnoj Gori pre nekoliko meseci, i ukazuje na opasnost od krize u Makedoniji.
- Širom bivše Jugoslavije, NATO i EU su insistirali na očuvanju unutrašnjih granica propalog komunističkog režima, iako one predstavljaju birkoratski hir komunističkih funkcionera, a ne etničke realnosti - navodi Šindler i ocenjuje da je takav pristup bio osuđen na propast, piše "Obzerver".
On smatra da je Josip Broz Tito držao Jugoslaviju na okupu "kombinacijom harizme, političkog talenta i veoma neprijatne tajne policije" - što ne poseduju ni NATO niti EU.
- Došlo je vreme da Zapad prizna svoj neuspeh i da jugoistočnoj Evropi ono što joj zaista treba, normalne države-nacije sa koherentnim granicama - piše Šindler i dodaje da je za to potrebno prepraviti Titovu mapu.
On opisuje BiH kao "pseudo-državu koja se nikada nije oporavila od katastrofe koja je trajala od 1992. do 1995. godine" i dodaje da su "milijarde dolara zapadne pomoći nestale zahvaljujući velikoj korupciji i kriminalu".
- Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to odavno želi - piše Šindler i napominje da niko ne može racionalno da objasni zašto granice Srbije iz vremena komunizma mogu da se menjaju, a granice BiH ne mogu.
Kolumnista "Obzervera" navodi da etničkim Hrvatima iz zapadne Hercegovine treba dozvoliti da se pridruže Hrvatskoj i podseća da većina lokalnih Hrvata već poseduje hrvatske pasoše.
Makedonija je najveći gubitnik
Šindler smatra da ostatku BiH treba omogućiti da ide svojim putem i da po ubrzanoj proceduri bude primljen u članstvo NATO i EU.
- Zapad mora odustati od fantazije da dugoročni mir na Balkanu može biti postignut izolovanjem Srbije - navodi kolumnista, ali napominje da i Beograd treba da učini kompromis i prizna Kosovo kao nezavisnu državu.
Prema Šindleru, "Velika Albanija dolazi u svakom slučaju" i "bolje je da se to postigne pod mirnim uslovima".
On smatra da treba dozvoliti da se Kosovo pripoji Albaniji, dok Srbiji treba da pripadne region severne Mitrovice, a Kosovu Preševska dolina. Kolumnista navodi da srpske verske lokacije na Kosovu treba da budu stavljene pod zaštitu UN i proglašene za ekstrateritorijalne.
Ako se ove mračne prognoze ostvare BALKANU PRETI POTPUNI HAOS
Šindler smatra da će veliki gubitnik u prepravljanju mape Balkana biti Makedonija i da Skoplje, u zamenu za gubitak severozapadnog dela zemlje, koji je većinski naseljen Albancima, treba pre svih ostalih da dobije poziv za članstvo u EU i izdašnu pomoć Zapada.
Kolumnista "Obzervera" ocenjuje da je Putin na Balkanu trenutno pokušava da izazove probleme, ali da se od Moskve može očekivati saradnja u razmeni teritorija na Balkanu ukoliko Kremlj bude tretiran kao ravnopravan partner.
- Tek kada Zapad prihvati da narodi jugoistočne Evrope mogu da postignu mir onda kada budu živeli u koherentnim nacijama-državama, poput Nemačke, Poljske ili Danske, možemo očekivati da se Balkan umiri i da počne da rešava ozbiljne probleme siromaštva, kriminala i korupcije, koji se vuku još od Jugoslavije i njenog nasilnog raspada - zaključuje Šindler.