Vesti
Društvo i ekonomija
KO JE DOBROSAV BOJOVIĆ Ovaj čovek je već UPROPASTIO "Napred", a sad hoće i "ENERGOPROJEKT"
18.05.2017. 20:00
Izvor: Blic
KO JE DOBROSAV BOJOVIĆ Ovaj čovek je već UPROPASTIO "Napred", a sad hoće i "ENERGOPROJEKT"
Država gromoglasno ćuti i dozvoljava vlasniku kompanije "Napred" Dobrosavu Bojoviću da kupuje akcije "Energoprojekta", iako je reč o čoveku koji je već uništio nekoliko preduzeća.
Tako bar tvrde radnici nekada moćnog "Napreda", koji su na prevaru ostali i bez akcija i bez posla. Za tren oka, nakon što je 2004. godine kročio u "Napred", 1.200 radnika je umesto na gradilištima, kako im je obećano, završilo na ulici. Po mišljenju radnika "Napreda", ukoliko država nešto ne preduzme, ista sudbina zadesiće i 2.500 njihovih kolega u "Energoprojektu".

"Blic" je juče otkrio da je vanredni nadzor Komisije za hartije od vrednosti pokazao da su "skriveni kupci" 5,81 odsto akcija „Energoprojekta” upravo Bojović i sa njim povezana lica.

Dragan M. (60), koji je 20 godina radio u "Napredu", a već dugo se povlači po sudovima da bi naplatio bar deo svoje naivnosti.

- Bili smo lider u Jugoslaviji, veliki i u svetskim okvirima, a danas su od "Napreda" ostali samo slavno ime i neslavni vlasnik, koji je uspeo da od firme sa 1.200 zaposlenih i velikim poslovima u zemlji i inostranstvu - napravi mrtvaca. Ljude je na prevaru oterao na ulicu, a tadašnja vlast je sve ćutke gledala. Bojović se u vlasničkoj strukturi pojavljuje 2004, kada je imao samo 3,25 odsto akcija. Ubrzo otkupljuje još 21,82 odsto od "Irve", preduzeća u vlasništvu Đorđija Nicovića. Tada kreće kampanja rukovodstva preduzeća da radnici svoje akcije prodaju firmama "Faktoring" i "Utma", iza kojih je stajao Bojović, ili da ih prodaju njemu lično - objašnjava Dragan. I Milan Janković kaže da je bio u grupi lakovernika koji su svoje akcije prodali Bojoviću.

- Prodali smo sav naš trud u bescenje jer nam je Bojović isplaćivao samo 20 evra po akciji, iako je njihova vrednost bila i 300 evra. Nas 170 koji smo akcije prodali direktno njemu tužili smo ga i dobili smo spor. On mora da nam isplati razliku u vrednosti akcije do 100 evra, plus kamate, ali to ne želi. Nekim kolegama je poručio da će dug isplatiti čim uđe u "Energoprojekt" - priča Janković.

On dodaje da se ceo proces kupovine akcija odvijao mimo berze, pa se Bojović tako domogao akcija koje su mu omogućile da već na skupštini akcionara 2006. figurira kao većinski vlasnik "Napreda" sa 51 odsto vlasništva.Janković upozorava da je i tada, kao i sada u slučaju "Energoprojekta", država ćutala.

- Nakon potpunog preuzimanja "Napreda", u kom je bio direktor, predsednik UO i većinski vlasnik, osnovao je novo preduzeće "Napred razvoj", na koje je prebacio sve prihode, dok su "Napredu AD" ostali svi rashodi i gubici. Pošto je u ovim manipulacijama izuzetno vešt, verovatno je sličan scenario smislio i za "Energoprojekt". Zato kolegama iz te firme savetujemo da se bore da ne dođu pod ruke ovog čoveka, jer od "Energoprojekta" neće ostati ni "E". Bojović je izgleda pogodan svakoj vlasti, jer umesto u zatvoru, završava u novom partijskom dresu, koji ga očigledno štiti - kaže Janković.

I građevinski stručnjaci tvrde da država ne sme da pusti niz vodu "Energoprojekt".

- To je firma koja je u mnogim državama sinonim za Srbiju i mnogo znači za privredni ugled naše države. Zato država mora da ima strategiju za njenu budućnost - rekli su nam u Komori.

Država se, međutim, zasad ne oglašava povodom sudbine "Energoprojekta".

Bojović nas uputio na agenciju

Iako smo pokušali da čujemo i drugu stranu, odnosno Dobrosava Bojovića, iz njegove PR službe nam je kratko odgovoreno da nemaju komentar:

- Odluke nezavisnih institucija ne komentarišemo, a sve ostalo su javni dokumenti dostupni svima u Agenciji za privredne registre.