Vesti
Svet
Američkim pilotima i Kinezi uteruju strah u kosti
19.05.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Američkim pilotima i Kinezi uteruju strah u kosti
"Bliski susreti" između vojnih pilota SAD i Rusije u međunarodnom vazdušnom prostoru su česti i obično neugodni po zapadnu stranu, ali da "svetski policajci" nemaju probleme samo sa Moskvom, pokazuje i incident u Istočnom kineskom moru.
Vazuhoplovne snage SAD ovoga puta su se požalile svetu na Kineze. Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je da je par kineskih borbenih aviona izveo "neprofesionalno" presretanje osmatračkog aviona američkih snaga za ispitivanje radijacije iznad Istočnog kineskog mora.
Do incidenta je došlo u sredu kada se par kineskih aviona "suhoj su-30" približio avionu "wc-135 konstant feniks" koji je "izvodio rutinsku misiju u međunarodnom vazdušnom prostoru u skladu sa međunarodnim pravom", saopštila je portparolka Pacifičkih vazduhoplovnih snaga Lori Hodž, prenosi danas AP.
Hodž je navela da je posada američkog aviona "okarakterisala presretanje kao neprofesionalno" i da će SAD o tom pitanju razgovarati sa Kinom putem "odgovarajućih diplomatskih i vojnih kanala".
Kina je proglasila "identifikacionu zonu vazdušne odbrane" nad velikim delom Istočnog kineskog mora 2013. godine, ali SAD su taj potez nazvale nelegitimnim i odbijaju da tu zonu priznaju, podseća američka agencija.