Vesti
Sport
Milojević, Mrkela i Zvezdina deca
05.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Milojević, Mrkela i Zvezdina deca
Crveno-beli promovisali novog šefa struke i sportskog direktora. "Svaki igrač će imati šansu da me ubedi da je on taj koji treba da nosi dres Crvene zvezde", rekao je Vladan Milojević.
Novi početak!
Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela i Vladan Milojević izašli su u ponedeljak pred veliku grupu novinara i tokom kratkog predstavljanja u pres centru stadiona Crvene zvezde, najavili zaokret u transfer politici i načinu rada.
Generalni direktor Zvezde apelovao je da ne bude previše pitanja, zato što je saradnja sa novim liderima sportskog sektora toliko "sveža" da u ovom trenutku i nema odgovora na mnoga od njih.
Novi sastanak zakazao je za petak u 11 časova, kada će biti obavljena prozivka pred početak priprema za sezonu 2017/18.
Terzić, koji je preuzeo ulogu konferansijea, poručio je da će Zvezda sa novim ljudima na najvažnijim pozicijama i podmladiti sastav i da će jurišati na titulu.
"Prošla sezona i način na koji smo prosuli prednost u borbi za titulu se više neće ponoviti", obećao je on.
"Orijentacija će biti na forsiranju i afirmaciji naše dece. To je umnogome doprinelo da angažujemo Mrkelu i Milojevića, koji znaju šta znači omladinska škola Zvezde i prošli su kroz nju", dodao je generalni direktor.
Mrkela (51) je istakao da je treći put došao u Zvezdu (prvi put kao igrač, drugi put da bi postao direktor omladinske škole) i to posle sedam lepih godina na poziciji direktora mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije, tokom kojih je beležio sjajne rezultate.
Najveći uspesi "orlića" u tom periodu su titule U-19 prvaka Evrope u Litvaniji 2013. i U-20 prvaka sveta na Novom Zelandu 2015.
"Dobro znam kakav je mentalitet Zvezde, šta su ciljevi, ali isto tako znam i koji su ograničavajući faktori na putu ka realizaciji tih ciljeva. Ovo nije vreme za velike priče i obećanja, nego za veliki rad. Nadam se da ćete po nekim mojim potezima prepoznati da Zvezda kreće u boljem pravcu".
Mrkela je rekao da se u prijateljskom tonu razišao sa svim funkcionerima FSS sa kojima je sarađivao, uključujući Tomislava Karadžića koji ga je doveo u srpsku "kuću fudbala" i Slavišu Kokezu koji ga je ispratio na novu funkciju.
Upravo to je ono što je novi šef stručnog štaba, jubilarni 30. za poslednje dve decenije, poželeo da mu se desi kada jednog dana bude odlazio sa užarene klupe.
"I u prethodnim klubovima u kojima sam radio, uvek bih govorio da je lako pričati odmah po dolasku, a da je mnogo teže da o tebi lepo pričaju jednog dana kada odeš. Vrlo sam svestan situacije u kojoj se klub nalazi i težine posla kog sam se prihvatio, ali mi nije palo na pamet da odbijem Crvenu zvezdu", rekao je Milojević (47), koji je najmanje tri puta ponovio da može da obeća samo rad, ali da je upravo to ono što mu uliva samopouzdanje.
Kao jednu od Milojevićevih referenci, Zvezdan Terzić je pomenuo Kup Srbije osvojen sa Čukaričkim "u direktnom okršaju sa našim rivalom Partizanom".
"Prve igračke i trenerske korake napravio sam u Crvenoj zvezdi i bez obzira na sve što sam napravio posle, posebno sam ponosan na omladinsku titulu prvaka Srbije osvojenu ovde", priznao je novi šef struke.
"Jako sam svestan da jedino čega nemam, to je vreme. Vreme u fudbalu ne postoji. Treba da se organizujemo i prionemo na rad bez velikih obećanja. Uvek sam više voleo nešto da napravim, pa da onda kažem 'hop'. Jedino što mogu da obećam je da ćemo uraditi sve što je do nas".
Mrkela je rekao da se kratkoročni ciljevi sportskog sektora odnose na predstojeći prelazni rok, ali nije bilo reči o konkretnim imenima, ni na polju dolazaka, ni što se tiče odlazaka.
Forsiranje mladih igrača u prvom timu nazvao je "neminovnošću".
"Zvezda u ovom trenutku ima dosta igrača koji su talentovani i predstavljaju budućnost kluba. Dolazi vrlo talentovano '99. godište, neki momci rođeni '98. već su priključeni prvom timu. Veliki problem u prethodnom periodu su bili prerani odlasci. Momci rođeni '95. i '96, koji bi sada trebalo da nose igru Zvezde, više nisu u klubu, nisu sa nama potpisali ni prve profesionalne ugovore. Potrudićemo se da ovi novi momci ostave makar nekakav trag na 'Marakani'".
Vladan Milojević skrenuo je pažnju da promovisanje mladih igrača nije jednostavan proces.
"Našoj deci treba dati šansu, ali Zvezda je veliki sistem, gde sve to treba ukomponovati i pronaći pravi tajming. Igrači odlaze vrlo mladi, pa se vraćaju u srpski fudbal kao poluproizvodi. Sigurno je da ćemo ih forsirati, ali sa druge strane oni treba to da zasluže. Nikad nisam delio igrače na stare i mlade, ne interesuju me godišta, samo da im obezbedim da na treningu pokažu i dokažu svoj talenat. Svaki igrač će moći da me ubedi da je on taj koji treba da nosi dres Crvene zvezde".