Vesti
Svet
Pet arapskih zemalja prekinulo veze sa Katarom
05.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Pet arapskih zemalja prekinulo veze sa Katarom
Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Jemen prekinuli su sve veze sa Katarom, optuživši tu zemlju da podržava terorizam.
To, prema pisanju Rojtersa, predstavlja razdor bez presedana među najmoćnijim članovima Saveta za saradnju zalivskih arapskih država.
Katar je saopštio da su te mere neopravdane i da nisu zasnovane na tvrdnjama koje se baziraju na činjenicama.
Tri zalivske države najavile su prekid transportnih veza sa Katarom, a katarskim posetiocima dato je dve nedelje da napuste njihove zemlje. Katar je takođe izbačen iz koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koja se bori u Jemenu, prenosi RTS.
Ove mere predstavljaju ozbiljnije poteze od onih iz 2014. godine, kada su Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati povukli svoje ambasadore iz Dohe, prestonice Katara, navodi Rojters.
Novi zločin "u ime Alaha": London, grad užasa FOTO
Razdor između Katara i njegovih najbližih saveznika mogao bi da ima posledice širom Bliskog Istoka, piše Rojters.
U saopštenju koje izdala saudijska novinska agencija SPA, saudijski naftni gigant optužio je Katar da podržava ekstremističke grupe i širi njihovu nasilnu ideologiju, misleći naizgled na državni satelitski televizijski kanal Katara, Al Džaziru.
(Katar) prihvata pregršt terorističkih i sektaških grupa, koje za cilj imaju destabilizaciju regiona, uključujući Muslimansku braću, Islamsku državu i Al Kaidu i promoviše poruke i planove ovih grupa kroz medije, konstantno", piše u saopštenju koje prenosi SPA.
U saopštenju se dalje optužuje Katar da podržava ekstremiste koje podržava i Iran.
Egipat je saopštio preko državne novinske agencije da politika Katara "preti arapskoj nacionalnoj bezbednosti i seje seme razdora i podele unutar arapskih društava, prema namernom planu na čijoj su meti jedinstvo i interesi arapske nacije".
Katar je saopštio da žali zbog koordinisane odluke Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Jemena.
"Te mere su neopravdane i zasnovane na tvrdnjama i optužbama koje se ne baziraju na činjenicama", prenela je Al Džazira izjavu katarskog ministra inostranih poslova.
Katar je saopštio da ta odluka neće uticati na normalan život građana te zemlje, preneo je Rojters.
Razdor među zalivskim državama izazvao je i rekcije u svetu. Državni sekretar SAD Reks Tilerson je naveo da ne očekuje da će to imati uticaja na borbu protiv Islamske države.
"Ne očekujem da će to imati značajan ili bilo kakav uticaj na ujedinjenu borbu protiv terorizma u regionu ili globalno", rekao je Tilerson koji je insistirao da zalivske zemlje reše svoje razlike.