Vesti
Politika
SUMNJIVE BIOGRAFIJE Ko su kontroverzni saradnici Tomislava Nikolića
08.06.2017. 20:09
Izvor: Blic
SUMNJIVE BIOGRAFIJE Ko su kontroverzni saradnici Tomislava Nikolića
Bivši predsednik Tomislav Nikolić nastavio je sa starom praksom i kao predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom juče je u to telo progurao dvojicu kontroverznih saradnika - Dejana Simića i Pavla Bašića.
Obojica funkcionera, najblaže rečeno, sumnjive biografije radiće za platu u ovom savetu na predlog Nikolića koji je na jučerašnjoj sednici usvojila Vlada. Bivši viceguverner Simić u žižu javnosti dospeo je u čuvenoj aferi "kofer" početkom 2006. godine kada je optužen da je od predstavnika "Dunav TBI grupe" tražio mito u iznosu od dva miliona evra, da bi obezbedio toj kompaniji dozvolu Narodne banke Srbije za obavljanje poslova finansijskog lizinga. Policija je tada upala u Simićev stan i uhapsila njega i funkcionera SPS-a Vladimira Zagrađanina pod optužbom da se u torbi, nađenoj pored njih, nalazi mito u iznosu od 100.000 evra. Posebnu pažnju javnosti izazvala je činjenica da je svega 15 minuta pre upada policije iz Simićevog stana izašao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Međutim, pet godina kasnije Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio optužbi sve aktere ove afere.S druge strane, bivši član Saveta za privredu u Nikolićevom kabinetu Pavle Bašić postao je poznat 2010. godine kada je policija uhapsila njegovog brata Gordana, a za njim raspisala poternicu zbog optužbe da su deo grupe koja je oštetila IKL za 736 miliona dinara.Bašići su prema istrazi kao suvlasnici preduzeća "Agrokop", "Kvantum" i "Tandem financijal" 2005. godine kupili 30 odsto akcija državnog paketa IKL. Zanimljivo, da su u grupi protiv koje je vođen postupak samo njih dvojica oslobođeni optužbi. Pavle Bašić se i tokom sudskog postupka u javnosti pojavljivao sa predsednikom Nikolićem, a najstrožu kaznu od šest godina zatvora dobio je prvooptuženi Zoran Ćupić, član Šarićeve grupe.Pored Simića i Bašića, na Nikolićev predlog plaćeni posao u Nacionalnom savetu za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom dobili su i Ivan Mrkić, bivši ministar spoljnih poslova i dojučerašnji spoljnopolitički savetnik bivšeg predsednika, kao i Milan Tadić, nekadašnji vaterpolo golman i osvajač zlata sa seniorskom reprezentacijom, koji je poslednjih šest godina radio kao generalni direktor u "Lafarge" cementari u Beočinu.

Za v.d. direktora Saveta izabran je bivši generalni sekretar Nikolića - Nedeljko Tenjović.

I ministri u savetu

Na jučerašnjoj sednici Vlade odlučeno je da Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom čine i ambasadori Srbije u Rusiji i Kini Slavenko Terzić i Milan Bačević, kao i čak sedmoro ministara: Dušan Vujović, Branislav Nedimović, Aleksandar Antić, Goran Knežević, Vladan Vukosavljević, Mladen Šarčević i Zorana Mihajlović. Posebno je interesantno kako će u novom savetu sarađivati Mihajlovićeva i Nikolić nakon brojnih nesuglasica u prethodnom periodu.

Nikolić: Sačinićemo katalog šta Srbija nudi

Bivši predsednik Srbije je, nakon svečanog otvaranja ambulante u naselju Šumarice koja je izgrađena sredstvima fonda kojim rukovodi njegova supruga, izjavio da je on "odlukom Vlade Srbije postavljen za predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom".

- To će mi biti preokupacija u sledećem periodu. Ono što sam ja video u ovih pet godina jeste da je nedostajala koordinacija za saradnju, do sada su ministarstva samostalno to radila. Nacionalni savet ima sedam ministara i još sedam stručnjaka i šansa koja nam se pruža za saradnju sa Kinom ne sme da se ispušta. Ekonomski hoćemo da dostignemo mnoge evropske države koje su svu svoju pažnju usmerile na Kinu jer se zna da je tu najviše zdravih i svežih investicija. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspeti da rešimo sva problematična preduzeća koja u Srbiji očekuju pomoć ili reinvestiranjem ili prevoženjem u drugi oblik vlasništva. Sačinićemo katalog onoga što Srbija ima i što želi da ponudi i onoga što je Kina do sada tražila, ali nije stigla na pravu adresu - rekao je Tomislav Nikolić.