Vesti
Sport
Filip Filipović: Rukovodstvo VSS nas nije posetilo
09.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Filip Filipović: Rukovodstvo VSS nas nije posetilo
Da li je na pomolu nova kriza u srpskom vaterpolu? Nadamo se da nije, ali...
Dejan Savić i njegovi "delfini" vredno rade na bazenu u Dorćolu, pripremajući se za Svetsku ligu i mnogo bitnije takmičenje ovog leta - Svetsko prvenstvo u Mađarskoj.
Na prvi pogled - sve je kako treba. Evropski, svetski i olimpijski prvaci treniraju u laganom ritmu, pojedini rade odvojeno, slušaju savete Savića, ovi mlađi i onih iskusnijih. Najbolji vaterpolista Evrope Filip Filipović je vidno smršao, poneko "baci" neku šalu... Brinu samo povrede Strahinje Rašovića (počeo je da trenira) i Dušana Mandića (zdravstveno stanje će biti poznatije posle vikenda).
Međutim, nakon treninga, novinarima je prišao Filip Filipović i izrekao nekoliko rečenica koje jesu zabrinjavajuće. Tiču se rukovodstva Vaterpolo saveza Srbije.
Upitan o ciljevima u Svetskoj ligi a potom i na Svetskom prvenstvu, Filipović je ovako odgovorio:
"To pitanje je za ljude iz Saveza, koje još nismo videli. Kad ih budemo videli, znaćemo nešto više".
Naravno da Filipović, kao novi kapiten nacionalnog tima, naslednik Živka Gocića, zna koji su ciljevi, uostalom vaterpolo reprezentacija Srbije se nikad nije zadovoljavala drugim ili trećim mestom, ali je ovo bila jasna poruka ili jasna indicija da nešto ne štima.
Još pre nekoliko nedelja "zaiskrilo" je na relaciji predsednik Saveza Milorad Krivokapić - selektor Dejan Savić. Savić je reagovao na izjavu Krivokapića da "selektor ne može na dve stolice", a dotakao se i Krivokapićeve priče o discplini u reprezentaciji, pravilima...
"Nigde ne idem, nigde nisam ni hteo da idem! I to nije niko sam odlučio nego smo se dogovorili. Što se domaćeg kluba tiče, zar nisam bio trener Zvezde u 2013. i 2014. i 2015? O dugovanjima nisam ni hteo da pričam. Osećam se sada kao da imam kost u grlu", glasio je tada odgovor Dejana Savića.
Vaterpolisti se pripremaju za još jedno "radno leto", ali je jasno, bar iz izjave Filipovića, da su konačno odahnuli, da im na leđima nije teret od 100 kilograma.
"Ova ekipa ima pravo i da malo 'zastane', iako to nama nije u krvi, niti smo tako vaspitavani. Ali, ako i ne osvojimo zlato, to nije kraj našeg sporta. Teško je, možda i nemoguće ostati toliko dugo u vrhu, odbraniti sve...", rekao je Filipović i nastavio:
"Nemamo toliki pritisak kao u prethodnih osam godina zbog tog olimpijskog zlata i nadam se da ćemo sada početi da uživamo u igranju, u vaterpolu. Da, vaterpolo je naša strast i naše životno opredeljenje, ali u narednom periodu treba da 'igramo'
vaterpolo".
Upitan da li oseća pritisak sada kada je kapiten, Filipović je, uz osmeh, odgovorio: "Nisam izmerio pritisak (krvni), ali mi je uvek isti... Ma, šalim se, nema pritiska".
Selektor Dejan Savić kaže da je sve što se radi priprema za Svetsko prvenstvo, kao važnije takmičenje od Svetske lige, koje će poslužiti kao priprema za turnir u Mađarskoj. Naravno, ako se ukaže prilika, "delfini" će probati i da osvoje Svetsku ligu.
Aktuelne olimpijske, svetske i evropske prvake očekuje završni turnir Svetske lige čiji će domaćin biti Rusija (od 20. do 25. juna), a mesec dana kasnije i Svetsko prvenstvo u Budimpešti. Prethodno će ljubitelji vaterpola u Nišu, Kruševcu i Kragujevcu imati prilike da gledaju srpski tim u prijateljskim mečevima protiv Australije.
Vaterpolo reprezentacija Srbije do sada je čak 10 puta osvajala Svetsku ligu(prvo izdanje održano 2002. godine). U poslednja četiri je neprikosnovena.
Od ukupno 15 turnira Svetske lige Srbija na pobedničkom postolju nije bila samo na tri. Prvo zlato osvojeno je u Beogradu 2005. zatim u Atini 2006, Berlinu 2007, Đenovi 2008, Nišu 2010, Firenci 2011, Čeljabinsku 2013, Dubaiju 2014, Bergamu 2015. i u Kini 2016.
Posle završnog turnira Svetske lige u Rusiji (predgrađu Moskve) u junu, sledi Svetsko prvenstvo u Budimpešti, od 14. do 30. jula.
- GRUPE ZA SVETSKO PRVENSTVO -
A GRUPA: Brazil, Crna Gora, Kazahstan, Kanada;
B GRUPA: Francuska, Italija, Australija, Madjarska;
C GRUPA: Španija, SRBIJA, Grčka, Južna Afrika;
D GRUPA: SAD, Japan, Hrvatska, Rusija.
Na dosadašnjih 16 svetskih šampionata naša reprezentacija ubedljivo najuspešnija pošto je pet puta osvajala zlatnu medalju. U Budimpešti će Srbija braniti zlato.