Vesti
Svet
Gadafijev sin spasava Libiju?
13.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Gadafijev sin spasava Libiju?
Sin bivšeg libijskog predsednika Muamera Gadafija, Saif el Islam Gadafi (45) pušten je na slobodu posle više od pet godina zatočeništva, a spekuliše se da bi baš on mogao da se pojavi kao ključna ličnost u haosu koji vlada u Libiji.
Saif el Islam Gadafi bio je u zatvoru zbog ratnih zločina od 2011. godine, odnosno od revolucije u toj bliskoistočnoj zemlji u kojoj je ubijen njegov otac, piše britanski Gardijan. Brigada Abu Bakr el Sadik, sa sedištem u Zintanu, saopštila je da je oslobodila najistaknutijeg Gadafijevog sina nakon što je istočni parlament prošle godine usvojio zakon o amnestiji. "Odlučili smo da oslobodimo Saif el Islam Gadafija, koji je sada slobodan i napustio je Zintan", navela je vojska u saopštenju.
Ipak, još uvek se ne zna da li je Gadafijev sin napustio Zintan i da li je njegova sloboda u Libiji delimična, jer dok istočni parlament sa sedištem u Tobruku, u čijoj nadležnosti je Zintan, tvrdi da je on slobodan, vlada u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije još uvek ga smatra ratnim zločincem, a tamošnji sud ga je osudio u odsustvu na smrtnu kaznu 2015. godine.
Ukoliko bi Saif napustio Libiju, mogao bi da bude uhapšen na osnovu optužnice međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine i zločine protiv humanosti.
Saifov advokat Karim Kan izjavio je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje izveštaje o njegovom puštanju na slobodu, ali da je u stalnom kontaktu sa svojim klijentom koga je poslednji put posetio prošle jeseni.
"Sreo sam se sa njim u Zintanu i bio sam u stalnom kontaktu sa njim. On je bio u dobrom psihičkom stanju i ručao sam sa njim u Zintanu i sedeo nekoliko sati", rekao je advokat.
Oslobođen Gadafijev sin
Saif el Islam, čije ime znači "mač islama", smatrao se naslednikom pokojnog libijskog lidera Muamera Gadafija, a pre "Arapskog proleća" 2011. godine živeo je u rezidenciji u Londonu, vrednoj 10 miliona funti.
On je i dobitnik "kontroverznog doktorata" Londonske škole ekonomije i imao je brojna poznanstva sa uticajnim ljudima, uključujući i kontakt sa milijarderom Net Rotšildom, aristokratom Piterom Mendelsonom i arhitektom Normanom Fosterom.
Za vreme režima Muamera Gadafija on nije imao zvaničan posao, ali je neposredno pre revolucije tražio demokratske reforme, a tokom ustanka on je zahtevao okrutne mere protiv pobunjenika.
Kada su libijski pobunjenici, koje je podržao NATO, osvojili Tripoli on je pobegao na jug zemlje, a uhapsila ga je brigada Abu Bakr el Sadik u Sahari.
Saif bi sada mogao da se pojavi kao politička ličnost u libijskoj haotičnoj i promenljivoj situaciji, sa plemenima koja su zvanično podržavala njegovog oca a koja bi mogla i njega da podrže i njega.
Libiju je građanski rat opustošio, a snage Tobruka prethodnih nedelja osvojile su ključne vazdušne baze u unutrašnjosti zemlje.
Saifovo puštanje na slobodu desilo se godinu dana nakon što je njegova majka Safia posetila istočnu Libiju, i nakon što je u martu ove godine Evropski sud pravde ukinuo zabranu putovanja Saifovoj sestri Ajši koja je sa majkom živela u Omanu.
Dva Saifova brata, Mutasim i Hamis poginula su u revoluciji, treći Hanibal živi u Libanu, a najmljađi brat Sadi uhapšen je u Tripoliju i čeka suđenje za ratne zločine.
BBC piše da se vest o oslobađanju Gadafija mlađeg već pojavljivala u javnosti ali da se ispostavilo da nije bila tačna, i navodi reči njegovog advokata koji je kazao da ne sme da kaže gde mu se nalazi klijent "iz bezbednosnih razloga".
Pretpostavlja se da je on, ukoliko je napustio Zintan otišao na istok ili jug zemlje, a neki veruju da se nalazi u Egiptu.
O tome kakvi su mu planovi nakon oslobađanja, moglo bi da postane jasnije samo ako bi izdao saopštenje, a njegov advokat tvrdi da bi mogao da igra glavnu ulogu u naporima za pomirenje naroda u Libiji.
BBC navodi i da je u Libiji danas sve moguće, kao i da teoretski on može da putuje po Libiji, ali ne slobodno ili lako, jer su mnoge vojne jedinice verovatno ljute zbog njegovog oslobađanja i želeli bi da ga ponovo uhapse.
Za neke, on će uvek biti sin bivšeg diktatora koji je držao očevu strane i navodno učestvovao naređivao ubijanje demonstranata tokom revolucije.
Za druge, koji su ga smatrali reformistom za vreme Gadafijevog režima, sa zdravom dozom skepticizma, smatraju da bi on mogao da bude čovek sa "dovoljno čvrste i mekane moći" da okonča haos u zemlji.
Podršku bi mogao da ima među onim Libijcima kojma je bilo teško od pada režima 2011. godine, ali postoji i dugačka lista pripadnika vojske, političara, uticajnih biznismena i običnih građana koji su protiv njega.
Ipak, Gadafijev legat se i dalje povezuje sa tiranijom i mnogi građani Libije ne žele da se to vrati.
Građani čeznu za stabilnošću i vremenom kada njihovi životi neće biti definisani konfliktom koji je podelio zemlju i njeno društveno tkivo.