Vesti
Sport
Andrej Kartašov za MONDO: Teo ide u NBA 95%!
22.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Andrej Kartašov za MONDO: Teo ide u NBA 95%!
"Mislim da će Teodosić prihvatiti da ode u NBA i za manje novca od onoga što mnogi očekuju ukoliko nađe tim u kom će imati pravu ulogu", tvrdi ugledni sportski novinar iz Moskve u razgovoru za MONDO.
Šta se, zapravo, događa u pregovorima između CSKA Moskve i Miloša Teodosića?
U potrazi za ovim odgovorom pozvali smo kolegu Andreja Kartašova, Moskovljanina i uglednog sportskog novinara koji radi za vodeću rusku novinsku agenciju "Tass".
"OK, dobro", odgovorio nam je Kartašov.
"Reći ću vam ono što znam, odnosno što su meni rekli".
Kartašov je ponovio da je vlasnik CSKA iz Moskve, Andrej Vatutin, još tokom Fajnal-fora Evrolige ponudio Teodosiću novi, trogodišnji ugovor po uslovima kakvi se retko viđaju u evropskoj košarci, ali nije naveo o kojoj je sumi tačno reč.
O kakvim se spekulacijama radi, dovoljno svedoče tekstovi o tome da je CSKA svom najboljem igraču ponudio tri, pa i šest miliona evra po sezoni, ali…
"CSKA definitivno ima mogućnost da ponudi toliku sumu novca Teodosiću. Ukoliko Himki može da odvoji 3,5 miliona evra godišnje za Švedovu platu, zbog čega CSKA ne bi ponudio enormnu sumu Teu? On je lider tima i, ovde u Moskvi, on je istinska košarkaška zvezda", rekao nam je Kartašov, ne pobijajući mogućnost da je pred Teodosića stavljen i ugovor od šest miliona evra po sezoni.
Ipak, sve i da je tako, kaže da je srpski as bliži odlasku u NBA. Znatno bliži.
"Razgovarao sam nedavno sa... hajde da kažem članom borda direktora CSKA, koji mi je u 'ofu' rekao da Teodosić jednostavno mora da ide u NBA, odnosno da bi trebalo to da uradi, jer je svima u Moskvi jasno da mu je ponestalo ciljeva i motiva u evropskoj košarci", otkriva Kartašov u razgovoru za MONDO, ali napominje da to što su u klubu svesni da Teodosić uveliko udara u evroligaški plafon ne znači i da su digli ruke od pregovora sa njim.
"Ako mene pitate za mišljenje, trebalo bi da se oproba u NBA ligi. Pre godinu dana sam pričao sa još jednim Teom, Papalukasom i pitao sam ga da li mu je krivo što je propustio priliku da ode u NBA kada mu se bila ukazala. Odgovorio mi je: 'Da, trebalo je da odem u Boston Seltikse iste sekunde kada su mi ponudili ugovor'. Miloš ne bi trebalo da ponovi greške nekih prethodnih legendi CSKA", rekao je Karašov, posle čega smo ga zamolili da bude još konkretniji i šanse da Teodosić napusti Moskvu izrazi u procentima.
I, iznenadio nas je. Očekivali smo nešto poput 50-50 ili 60-40 u korist NBA…
"95 odsto da ide u NBA", rekao je kao "iz topa" Andrej, koji neka od svojih saznanja o Teodosićevom, ali i drugim transferima, deli sa pratiocima na Twitteru.
U Moskvi se kao zainteresovani klubovi za Teodosića pominju Majami Hit, Bruklin Netsi, Sakramento Kingsi, u Srbiji su aktuelni bili Denver Nagetsi i naročito Juta Džez, a iz Grčke je nedavno stigla informacija da će Teo dobiti ponudu i Čikago Bulsa.
Sume koje bi trebalo da budu stavljene pred 30-godišnjeg Valjevca takođe variraju, kao kada se "insajderiše" o ponudi CSKA. Ipak, ono oko čega se Kartašov slaže sa nama je da Milošu novac nije prioritet, već fizionomija buduće NBA ekipe i, najvažnije, njegova uloga u samom timu.
Faktor će svakako biti i dugoročnost saradnje.
"Koliko znam, neki od generalnih menadžera razmatraju ponudu između šest i osam miliona dolara po sezoni za Teodosića, ali mi se čini da bi on prihvatio da igra i za manje, ako bi prepoznao ekipu u kojoj bi imao pravu ulogu", rekao je Kartašov za kraj razgovora, koji bi mogao uskoro da bude nastavljen ako budemo naslutili da se sprema kraj ove prave sage, koja je počela praktično onog dana kada je Teodosić ušao u poslednju sezonu ugovora sa "armejcima" za koje igra od 2010. godine i sa kojima je prošle sezone osvojio Evroligu.