Vesti
Društvo i ekonomija
Vučić: Uskoro moguć dolazak stranih kompanija u vojnu industriju
27.06.2017. 20:00
Izvor: Beta
Vučić: Uskoro moguć dolazak stranih kompanija u vojnu industriju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da je Ministarstvo odbrane pripremilo izmene zakona koje će omogućiti dolazak stranih kompanija u odbrambenu industriju Srbije uz učešće u vlasništvu od najviše 49 odsto.
Na otvaranju Sajma naoružanja i vojne opreme "Partner 2017" u Beogradu, Vučić je rekao da će to omogućiti dolazak strane pameti, znanja i novca i obezbediti da fabrike vojne industrije Srbije postanu glavni motor razvoja srpske privrede i da značajno učestvuju u rastu bruto društvenog proizvoda (BDP).
On je rekao da se radi o važnom iskoraku i da je Vlada Srbije zbog toga od 2014. do 2016. godine investirala 126 miliona evra u unapređenje kapaciteta postojećih fabrika odbrambene industrije Srbije, ali i izgradila nove fabrike i pogone.
Predsednik je dodao da je samo ove godine izdvojeno gotovo 50 miliona evra za vojne fabrike, mimo onog novca koje su same fabrike odlučile da ulože, što će predstavljati značajan zamajac za jačanje njihovih kapaciteta.
Vučić je dodao da će biti ulagano i u unapređenje remontnih kapaciteta, ali i u prijem novih kadrova koji treba da podmlade postojeće stručne kapacitete, pre svega među inženjerima mašinske i elektro-tehničke struke.
Govoreći o Sajmu "Partner", Vučić je ocenio da se radi o prestižnoj manifestaciji koja okuplja sve više stranih izlagača i koja je stekla uslove da se održava svake, a ne svake druge godine.
"Ovo je prilika za značajna poslovna partnerstva, kontakte važne za biznis i unapređenje ne samo naše nego i ekonomije drugih zemalja. Danas namenska industrija ne služi samo kao pomoć odbrani sopstvene zemlje, nego je i način i sredstvo za unapređenje ekonomije i bolji životni standard svih građana", rekao je Vučić.
On je najavio da će na sajmu biti predstavljen novi raketni sistem "Šumadija" dometa 285 kilometra, nova verzija top-haubice "Nora", kao i brojni drugi sistemi.