Vesti
Društvo i ekonomija
Napokon na dnevnom redu: Velika ulaganja u Dunav
29.06.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Napokon na dnevnom redu: Velika ulaganja u Dunav
U razvoj rečnog transporta i zaštitu prirodnih karakteristika Dunava trebalo bi da se uloži 66,5 miliona evra. To će omogućiti da Srbija iskoristi jedan od svojih najvećih prirodnih i privrednih resursa, kaže ministarka Mihajlović.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, uz pomoć Evropske unije, obezbedilo je značajna sredstva za razvoj plovidbe Dunavom, što će omogućiti rast obima rečnog transporta, kao i povećanje investicija, kaže ministarka Zorana Mihajlović.
"U septembru će početi radovi na projektu otklanjanja šest kritičnih sektora na Dunavu od Beograda do Bačke Palanke, kao i uvođenje elektronskog sistema obeležavanja plovnog puta Dunava", istakla je Mihajlović.
Navodi se da je ukupna vrednost ta dva projekta 18 miliona evra, a finansiraju se iz programa IPA 2013.
Na predlog Ministarstva, Evropska komisija je odobrila finansiranje modernizacije brodske prevodnice HE "Djerdap 1" koji će se realizovati u periodu 2018-2020, što će biti prva velika rekonstrukcija tog objekta posle 40 godina.
Ukupna vrednost tog projekta je 28,5 miliona evra, od kojih EU finansira 40 odsto radova, odnosno 11,5 miliona evra, dok će preostalih 60 odsto ili 17 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta.
Saopšteno je da je u toku i tender za projektovanje Luke Smederevo čija je izgradnja planirana u periodu 2018-2020, a koja treba da omogući ubrzani razvoj Podunavskog i Braničevskog okruga i omogući svim firmama jeftiniji transport robe.
"Ministarstvo je iniciralo i realizaciju projekta vađenja potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata, koji realizujemo u saradnji sa Vladom Nemačke i Programom za razvoj UN (UNDP)", navela je Mihajlović.
Vrednost tog projekta je 20 miliona evra i podrazumeva vađenje 23 potopljena broda koji utiču na bezbednost plovidbe na sektoru Dunava nizvodno od HE "Djerdap 2".
Mihajlović je naglasila da Srbija poštuje sve međunarodne obaveze koje se tiču očuvanja prirodnih karakteristika Dunava.
Kako je rekla, istovremeno se radi na promociji turističkih potencijala te najduže evropske reke, zbog čega je tokom 2017. proglašeno pet novih lučkih područja za međunarodna putnička pristaništa i to u Kladovu, Sremskim Karlovcima, Smederevu, Donjem Milanovcu i Zemunu.
"Značajni rezultati postignuti su i prevozu robe, gde beležimo rast rečnog prevoza robe kroz Srbiju sa 8,5 miliona tona robe u 2015, na više od 10 miliona tona robe u 2016", istakla je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju.
Međunarodni dan Dunava obeležen je prvi put širom Evrope 2004. godine, a Srbija je zajedno sa još 13 evropskih zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav i potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju Dunava.
Od 2014. godine do juna 2017. godine, Srbija je predsedavala Dunavskom komisijom, sa sedištem u Budimpešti.