Vesti
Svet
Južna Koreja-Japan: Spor oko "žena za utehu"
11.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Južna Koreja-Japan: Spor oko "žena za utehu"
Južna Koreja namerava da izgradi muzej u znak sećanja na žene koje su za vreme Drugog svetskog rata služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima. Oko 200.000 žena bilo je primorano da radi u bordelima.
"Planiramo da izgradimo muzej o 'ženama za utehu' u Seulu", rekla je nova južnokorejska ministarka za rodnu ravnopravnost Čung Hjun-Bak, prenosi AFP.
Time je obnovljen dugogodišnji diplomatski spor između dve susedne zemlje.
Južnokorejski istoričari kažu da je oko 200.000 žena - većinom iz te zemlje, ali i drugih delova Azije, uključujući Kinu, bilo prisiljeno da radi u bordelima japanske vojske širom regiona tokom rata od 1939. do 1945.
Japan, s druge strane, tvrdi da ne postoje dokumentarni dokazi da su žene bile prisiljavane da rade u bordelima.
Južnokorejska ministarka danas nije precizirala kada će muzej biti otvoren niti kakav će materijal u njemu biti izložen.
Istraživači u Južnoj Koreji su prošle nedelje obelodanili ono što su opisali kao redak snimak seksualnih robinja tokom rata, koji traje 18 sekundi, a otkriven je u američkoj nacionalnih arhivi.
Oni veruju da je snimak načinjen 1944, a na njemu se vidi grupa od sedam žena koje stoje ispred hotela koji je japanska vojska koristila kao bordel u Songšanu u Kini.
Imena tih žena nisu objavljena, ali su neke identifikovane kao iste one koje se pojavljuju na još jednoj retkoj fotografiji na kojoj su prikazane južnokorejske "žene za utehu", navode istraživači seulskog Nacionalnog univerziteta.