Vesti
Sport
Đorđević: Simonović verovatno propušta Eurobasket
31.07.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Đorđević: Simonović verovatno propušta Eurobasket
Selektor Srbije sumirao utiske posle 10 dana priprema reprezentacije
Aleksandar Đorđević saopštio je da će Marko Simonović zbog problema sa palcem desne ruke najverovatnije propustiti Evropsko prvenstvo.
"Vrlo blizu je istini informacija da će Simonović propustiti nastup na Eurobasketu. On je povredio palac desne ruke i po znakom je pitanja", saopštio je novinarima na Kopaoniku Đorđević.
Simonović se pre nekoliko dana požalio na bol u šaci i palcu, zbog čega je otputovao u Beograd na dodatne preglede, a juče se sa longetom na ruci vratio na pripreme na Kopaonik.
Đorđević je potom detaljno izneo da postoje još neki sitniji problemi.
"Bogdanović od kada je došao nije propustio nijedan trening, čak i danas kada je slobodan dan, odradio je sa Gudurićem šuterski trening. Jović je propustio tri dana zbog manje upale stopala, ali očekujem da od sutra bude u pogonu. Nedović je na treningu juče zadobio jak udarac u rame, ali imamo vremena da napravimo analizu da vidimo o čemu se tačno radi. Miroslav Raduljica ima manju upalu kolena i tu ćemo tačno videti o kakvom problemu je reč, propustio je trening zbog toga... Ali to su neke normalne stvari na pripremema, dok su ostali u redu", rekao je Đorđević i "kucnuo u drvo".
On kaže da je sve to očekivano.
"Period pauze nikada nije bio tako dug, to je 25-30 dana i to se osetilo u telima igrača, iako je većina njih probala da se malo spremi za sve ovo. Jer ipak je to drugačije kada se izađe na teren, kada se nešto traži sa naše strane, kada jedan drugog vuku, tako da telo odgovara na različite načine. Ipak mi vodimo računa o svemu, o oporavku najviše, ali dese se stvari. Na sreću, nisu ozbiljne, osim jedne, tako da sve ide u pravcu u kojem smo želeli. Drugo, svi oni koji su tu nadomeste, pruže džoker u igri bez granica, preskoče po neki trening, ali dobro..."
Đorđević nije krio da su se malo "pokvarili" planovi, ali da će ekipa biti spremna da završi sve što je zacrtano do početka Eurobasketa.
"Gro ekipe već zna sistem po kojem radimo, već je lakše u nekim formacijama koje se planiraju u ovom periodu, tako da je samo potrebno vreme da se uigraju jako dobro, da budu fizički u stanju da se na terenu sve to isprati i odradi i mislim da imamo dovoljno vremena da budemo u formi kada to bude potrebno", dodao je selektor Srbije.
Ponovio da njegovu ekipu očekuje izuzetno teško takmičenje, jer će se osim reprezentacija koje godinama dominaraju poput Španije, pojaviti i selekcije koje su poslednjih godina napravile iskorake - Grčka, Slovenija, Italija, Turska...
Ipak, ne beži od uloge favorita, šta više Srbiju smatra favoritom za osvajanje najsjajnijeg odličja.
"Mi ćemo probati da se nametnemo autoritetom, verom u sebe. Nemamo potrebe da se plašimo, verujem da postoje druge reprezentacije koje će morati da razmišljaju o nama i šta mi možemo da pružimo na terenu. Sigurno da je na nama velika odgovornost, veliki ulog, ali ne bežimo od toga. Znamo šta smo zacrtali, znamo zašto smo se skupili, znamo šta radimo od prvog dana, znamo svi šta hoćemo. To da li smo favoriti, da li je to breme, to su više teme zanimljive za medije. Mislim da mi imamo vrhunske igrače, sa izuzetnim karijerama, igrače koji su napravili veliki iskorak u poslednje tri godine. Dominiraju u svojim klubovima, u ligama, osvajaju titule, kako u nacionalnim prvenstvima, tako i u najvećim evropskim takmičenjima, kao što su Evroliga i Ecvrokup. Nemamo razloga da bežimo od bilo čega, mislim da naši igrači znaju kako je igrati pod pritiskom, znaju da se nose sa tim, znaju da je to velika odgovornost, i zbog toga je sve ovo i lepše i slađe", istakao je Đorđević.
"Orlovima" u sredu u Kraljevu predstoji prva provera na terenu - trening utakmica sa univerzitetskom selekcijom Srbije.
"Na taj meč gledam kao na trening u celoj pripremi i mislim da je dobro da presečemo ovih desetak dana dana rada. Igračima će to takođe odgovarati da uđu u neki takmičarski ritam. Ta utakmica je bila smišljena iz jednog drugog razloga, bila je test za neke od igrača koje imamo zabeležene u sveskama i pratimo ih, ali taj plan, nažalost, nije 100 odsto uspeo... Bez obzira na sve mi ćemo odigrati dobru utakmicu sa B reprezentacijom Srbije i svim tim momcima koji će nastupati u Kraljevu ćemo se obratiti, pružiti ruku i veliko hvala", naglasio je selektor, uz napomenu da nisu donesene bilo kakve odluke na nivou Saveza posle brojnih otkaza igrača selektoru univerzitetske selekcije.
Reprezentacija Srbije će se posle trening meča u Kraljevu vratiti na Kopaonik do 6. avgusta, a potom sledi nastavak priprema u glavnom gradu, gde će učestvovati na "Trofeju Beograda", od 11. do 13. avgusta. Potom slede turniri u Hamburgu (18-20. avgust) i "Akropolis" u Atini, od 23. do 25. avgusta.
Selektor Srbije je rekao da će sve igrače voditi na predstojeće turnire i da će spisak putnika na Evropsko prvenstvo svratiti tek pred kraj priprema.
"Svi momci koji su na pripremama zaslužuju dres i mislim da se svi osećaju reprezentativcima. Reprezentacija se ne završava ovom akcijom, Srbija pred sobom i dalje ima velika takmičenja. Oni koji ne budu ovde, biće na sledećim. To su jako teške stvari, pogotovo za nekog tako emotivnog kao što sam ja. Ja to proživljavam kao ličnu dramu. Nisam vičan toj direktnoj komunikaciji. To je jako teško za nas i još teže za njih. Nažalost, na meni je da donesem tu odluku", zaključio je Đorđević.