Vesti
Politika
Dačić: Ne želimo da Srbija bude lažno optužena za izazivanje nemira i destabilzaciju
25.08.2017. 20:00
Izvor: Blic
Dačić: Ne želimo da Srbija bude lažno optužena za izazivanje nemira i destabilzaciju
Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Dimitrov sastali su se danas popodne u Nišu kako bi razgovarali o informacijama do koje su došle srpske službe, da je Vlada Srbije navodno prisluškivana od strane zvaničnog Skoplja.
Dačić i Dimitrov sastali su se u prijateljskoj atmosferi, tvrdeći obojica da su dve države prijatelji i da je potrebno sve situacije rešavati dijalogom.
Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je razgovor bio dobar, otvoren i konstruktivan.
-Preneo sam svom kolegi saznanja do kojih su naše bezbedonosne službe došle u vezi sa našim diplomatskim predstavništvom. Naša saznanja izazvala su takvu reakciju kako bismo izbegli mogućnost da nastane šteta, krajnja šteta u našim odnosima u smislu toga da Srbija bude uvučena i lažno optužena za izazivanje određenih nemira i destabilzaciju Makedonije. U tom smislu želimo da sve ove stvari budu proverene i da ubuduće naše nesuglasice rešavamo dijalogom. Ne želimo da budemo uključeni u neke globalne političke igre, zato želim da kažem svim građanima Makedonije da od Srbije ne preti nikakva opasnost, rekao je Dačić.
Dačić je dodao da se diplomatsko osoblje vratilo u Skoplje, a da se ambasador vraća 31. avgusta i da će odmah nakon toga zatražiti prijem kod predsednika i ministra spoljnih poslova.
-Pošto je sastanak bio dobar i otvoren, zajedno smo zaključili da prijatelji trebaju jedni druge da pomažu, rekao je Dačić.
Misnitar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov istakao je da je potrebam blizak i otvoren dijalog između dveju zemalja.
-Drago mi je da smo imali konstruktivan i pozitivan razgovor i što možemo da razmotrimo sve ono što je dosad poznato. Obaveštajna aktivnost je veoma delikatna ali smo sigurni da u sve to nije upletena Makedonska Vlada. Bitno je da ove informacije detaljno ispitamo, mnogo je važno da naš region ide napred i da naši susedi idu napred, i radujemo se kada Srbija ima dobre rezultate i uveren sam da se i Srbija raduje kada Makedonija ima dobre rezultate, izjavio je Dimitrov.
Iako novinari nisu dobili konkretne odgovore šta se tačno desilo, dvojica ministara rastala su se u prijateljskoj atmosferi, uz saglasnost da su Srbija i Makedonija dve prijateljske zemlje.
Nismo menjali odluku o imenu Makedonije
Dačić je izjavio da Srbija nije menjala odluku što se tiče imena pod kojim priznaje Makedoniju i istakao da je važno da se dve zemlje ponašaju otvoreno i iskreno.
"Nas boli što smo priznali Makedoniju pod ustavnim imenom, što nam je zamerila Grčka koja inače nije priznala Kosovo, dok je Makedonija to učinila", rekao je Dačić i podsetio da je Kosovo priznala prethodna makedonska vlada, a ne vlada Zorana Zaeva.
"Bez obzira na sve, mi nismo menjali našu odluku", poručio je šef srpske diplomatije.