Vesti
Društvo i ekonomija
Najviše zaposlenih, najmanje nezaposlenih od 2014.
31.08.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Najviše zaposlenih, najmanje nezaposlenih od 2014.
U drugom tromesečju 2017. godine zvanična statistika je zabeležila najveći broj zaposlenih, a najmanji broj nezaposlenih lica od 2014. godine. Za pravu sliku potrebno je znati i šta se tu "broji".
U drugom kvartalu 2017. godine na osnovu Ankete o radnoj snazi zabeležen je najveći broj zaposlenih (2.881.000) i najmanji broj nezaposlenih (384.100) od 2014. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.
Dodaje se da su najviše stopa aktivnosti (54,5 odsto) i stopa zaposlenosti (48,1 odsto), a da je stopa nezaposlenosti najniža (11,8 odsto).
U drugom kvartalu ove godine broj zaposlenih je povećan za 228.800, od čega je 95.000 novozaposlenih u formalnom a 133.800 u neformalnom sektoru.
"Više od polovine novozaposlenih lica zaposlenje je pronašlo u poljoprivrednim delatnostima . Zaposlenost je povećana isključivo kod lica sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, dok je broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjen", navodi se u saopšenju Zavoda.
Polovinu novozaposlenih od drugog kvartala prošle godine čine lica starija od 55 godina, dok je nezaposlenost u najvećoj meri smanjena u kategoriji 35–54 godine starosti, za 57.500 lica.
Udeo mladih koji niti rade, niti su u bilo kakvom sistemu obrazovanja, u ukupnoj populaciji starosti 15–24 godine manji je za 1,9 procentna poena u odnosu na isti period prošle godine i sada iznosi 15,3 odsto.

AKO SI RADIO 1 SAT NEDELJNO - ZAPOSLEN SI!
Za razliku od istraživanja o registrovanoj zaposlenosti, gde se, između ostalog, gledaju podaci PIO Fonda (formalno zaposleni), u Anketi o radnoj snazi se kao zaposleni smatraju i "lica koja su najmanje jedan sat u posmatranoj sedmici obavljala neki plaćeni posao (u novcu ili naturi)".
Pored toga "u zaposlena lica, pored lica koja imaju zasnovan radni odnos i rade u preduzeću, ustanovi ili u drugoj vrsti organizacije ili rade kao privatni preduzetnici, uključuju se i individualni poljoprivrednici i pomažući članovi u domaćinstvu, kao i lica koja su obavljala neki posao koji su samostalno pronašla i ugovorila ( usmeno ili pismeno ) bez zasnivanja radnog odnosa i kojima je taj rad predstavljao jedini izvor sredstava za život.
Nezaposleni su pak, prema shvatanju zvanične statistike, "lica koja u posmatranoj sedmici (kada se vrši anketa) nisu obavljala nijedan plaćeni posao, niti su imala posao sa kojeg su odsustvovala i na koji su mogla da se vrate nakon isteka odsustva", ali pod dva važna uslova: prvo - da su u poslednje četiri sedmice preduzimala aktivne korake u cilju nalaženja posla (preko "biroa rada") i da su, ukoliko bi im posao bio ponuđen, bila u mogućnosti da počnu da rade u roku od dve sedmice; i drugo - da u poslednje četiri sedmice nisu aktivno tražila posao, jer su našla posao na kojem je trebalo da počnu da rade nakon isteka posmatrane sedmice , a najkasnije za tri meseca.
U drugom kvartalu 2017. godine na osnovu Ankete o radnoj snazi zabeležen je najveći broj zaposlenih (2.881.000) i najmanji broj nezaposlenih (384.100) od 2014. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.