Vesti
Društvo i ekonomija
AUTORSKI TEKST Kako zaraditi milijardu dolara?
06.09.2017. 20:00
Izvor: Blic
AUTORSKI TEKST Kako zaraditi milijardu dolara?
Ovo je jednostavno uputstvo kako možete da zaradite milijardu dolara, koje je bazirano na principima koje je donela digitalna revolucija i koje koristi osnovne elemente digitalne ekonomije: automatizaciju i digitalizaciju procesa, korišćenje rada drugih (korisnika, partnera…) u poslovnim procesima, nedostatak regulative i zakona za digitalnu ekonomiju. Uputstvo jeste jednostavno, ali nije lako izabrati najbolju ideju i sve izvesti i primeniti kako treba. Ali ako nije milijarda, nadam se da ćete biti zadovoljni i sa 100 miliona.
Korak 1: Tražite grane industrije koje su strogo regulisane i ograničene skupim licencama za određenu teritoriju. Kompanije koje danas rade u ovim oblastima uglavnom koriste dosta manuelnih procesa i samim tim imaju veliki broj zaposlenih. Na primer, telekom kompanije moraju da plate za licence, dozvole, da kupe frekvencije na kojima će emitovati za svaku teritoriju ili državu. Ista situacija je sa finansijskim institucijama koje su regulisane i one moraju biti licencirane i sertifikovane i moraju da se pridržavaju pravila poslovanja (Bazel 1, 2, 3, 4). Da bi obezbedili poštovanje ovih regulativa poslovni procesi su manuelni, zahtevaju veliki broj zaposlenih i samim tim troškovi poslovanja su visoki. U nekim zemljama, kompanije u ovim industrijskim granama plaćaju dodatni porez na prihod, profit ili na transakcije. I pored svega toga velika većina ostvaruje značajan profit.

Korak 2: Izvršite analizu usluge kompanija u odabranim granama industrije i izdvojite one usluge i proizvode koji generišu najveći profit. Pronadjite na kojim uslugama najviše zaradjuju telekomi, banke, osiguranja...

Korak 3: Lov na milijardu dolara počinje selekcijom usluga koje su visoko profitabilne a bilo bi efikasnije ponuditi ih kroz digitalne kanale uz automatizaciju i digitalizaciju procesa.

Analizirajte koje od izabranih usluga mogu da se pojednostave i ubrzaju kroz mobilne aplikacije ili internet stranice i da se troškovi davanja usluge značajno smanje u odnosu na klasični pristup. Uzmite u obzir da digitalna ekonomija omogućava globalni pristup (nema granice, nema posebnih dozvola, inicijalna investicija ulaska na tržište je niska, kapacitet je neograničen iako je tržište ogromno).

Korak 4: Izaberite uslugu koja najviše obećava i krenite u razvoj aplikacije. Potrudite se da je aplikacija jednostavna za korišćenje, da je transparentna i da pruža dodatne vrednosti korisnicima u poredjenju sa današnjim procesom.

Korak 5: Razmislite koji poslovni model najviše odgovara za izabranu uslugu. Vrednost nove ponude može da bude u ceni (besplatno za korisnika) ali će aplikacija da prikuplja podatke o korisniku. Druga opcija je da bude višestruko jeftinija od konkurencije klasičnih kompanija ali će na primer ponuditi trenutno izvršenje dok se kod klasičnih operacija čeka danima.Ovaj model su koristili Skype, Viber, Whatsapp i mnogi drugi i preuzeli su ogroman deo prihoda i profita od telekom kompanija za pozive i poruke. SMS i MMS poruke su donosile pre nekoliko godina preko 100 milijardi dolara godišnje telekom operaterima. Za par godina će prihod pasti na 50 milijardi dolara iako će se broj poruka povećati mnogo puta.Ovo je model globalne specijalizacije – jedan servis se nudi na globalnom tržištu po mnogo nižoj ceni (ili besplatno) uz vrlo jednostavnu primenu. Troškovi novih kompanija su niski (broj zaposlenih je mali, infrastruktura je prepuštena partnerima kao i mnoge poslovne funkcije) a rast ne traži velike investicije i primanje novih ljudi je mnogo sporije nego porast obima poslovanja (broj korisnika, broj transakcija ili prihod).Elektronski novčanici, razne usluge plaćanja, prenos novca sa jednog na drugi račun u različitim valutama i zemljama su samo neki od primera iz oblasti finansijskih servisa. Transferwise.com je već prešao vrednost od milijardu dolara za lakše, brže i jeftinije prebacivanje novca iz jedne zemlje u drugu uz konverziju valute po povoljnom kursu.Ako niste vrlo inovativni i dalje imate šansu ako pažljivo pratite šta se dešava u pojedinim granama industrije i uočite interesatna rešenja koja možete da poboljšate ili jednostavno primenite u nekoj drugoj grani industrije ili geografskom području. Na osnovu analize uspešnih kompanija utvrdjeno je da nisu uvek one originalni kreatori inovacija već su bolje i efikasnije primenili nečiju inovaciju. To je važilo uvek, a podjednako važi i za digitalnu ekonomiju.

Fejsbuk, Epl, Gugl u mnogim oblastima su iskoristili postojeće ideje i rešenja i sve to kombinovali na novi način u pravom trenutku i postigli su ogroman uspeh.