Vesti
Svet
AMERIKA NA NOGAMA Tajni ruski avion srušio se u pustinji Nevade, SVI ĆUTE
14.09.2017. 20:00
Izvor: Blic
AMERIKA NA NOGAMA Tajni ruski avion srušio se u pustinji Nevade, SVI ĆUTE
Pad borbenog aviona u Nevadi prošle nedelje nekako je prošao "ispod radara" u američkim medijima. Američka vojska odbila je da otkrije koji tip aviona je u pitanju. Misteriozni incident, koji se dogodio u trening centru, podgrejao je sumnje da je reč o nekom nepoznatom tipu aviona.
Avio je pao 5. septembra, a američka avijacija se, kranje neobično, oglasila tek tri dana ranije. Obično se oglašava istog dana ili najkasnije sutradan. U incidentu je poginuo poručnik Erik Šulc (44), pilot sa dugogodišnjim iskustvom i preko 2.000 sati leta u bombarderima, piše sajt "Popular mechanics". Prva je da je avion koji je pao bio F-117A. Reč je o modelu koji je penzionisan 2008. godine, a avioni tog tipa smešteni su u test centru Tonopa u Nevadi. Ipak, 2014. godine bilo je izveštaja da neki avioni tog tipa i dalje lete.

Druga teorija, za koju i specijalizovani "The Aviationist" piše da je najrealnija opcija, ukazuje da je reč o stranom avionu, jednom od mnogih sovjetskih "Suhoja" ili "Migova" koji je američka vojska prikupila tokom godina razmene ili drugim "ispod žita" metodama.Tokom osamdesetih godina prošlog veka, 4477. eskadila bila je zadužena za te avione, sa ciljem da otkrije karakteristike neprijateljskih aviona. Eskadirla je rasformirana 1990. godine, a tek 2006. objavljeno je da je uopšte i postojala. Veruje se da je ipak Odred 3 nastavio da obavlja istu funkciju i procenjuje strane avione. Nekoliko puta prijavljeno je da su viđeni "Suhoji" na nebu iznad Nevade, poslednji put u januaru.

Moguće je da SAD ima Suhoj Su-30, koji je Rusija prodala Indiji, Indoneziji, Maleziji i Vijetnamu, a mnoge od tih država su prijateljski nastrojene prema SAD.



Treća teorija je da je reč o novom, do sada nepoznatom modelu aviona. I ranije se dešavalo da se avioni razvijaju sa oznakom strogo poverljivo, čak godinama pre nego što javnost sazna da se na takvom projektu uopšte radilo.

Primer za to je "SR-71 Blekbrd" kompanije Lokid Martin. Reč je o naprednom, strateškom izviđačkom avion velikog doleta. Razvoj aviona odvijao se u najvećoj tajnosti, a 1964. godine javnosti ga je predstavio tadašnji predsednik SAD-a Lindon B. Džonson.