Vesti
Svet
ZAKUVAVA SE NA ISTOKU Da li kiša američkih bombi poručuje da svetu sledi novi VELIKI RAT?
18.09.2017. 20:00
Izvor: Blic
ZAKUVAVA SE NA ISTOKU Da li kiša američkih bombi poručuje da svetu sledi novi VELIKI RAT?
Američki supersonični bombarderi B-1B, zajedno sa stelt lovcima F-35B, sproveli su veliku združenu vojnu vežbu sa Južnom Korejom s ciljem da se odgovori na "remetilačko ponašanje Severne Koreje i njenog lidera Kim Džong Una", navodi se u izveštaju južnokorejske agencije Jonhap, koja je citirala izvor iz vlade Južne Koreje.
Američka vojska izvela je simulaciju bombardovanja ciljeva u Severnoj Koreji, rekao je pomenuti izvor. Nakon vežbi, bombarderi B-1B i lovci F-35 odleteli su u vojne baze u Japanu i na Guamu, ističe Jonhap. Vojne vežbe su se održale svega nekoliko dana nakon raketnog testa Severne Koreje. Tada je projektil preleteo preko japanskog ostrva Hokaido i izazvao opštu paniku u "zemlji izlazećeg sunca".
Tenzije na Korejskom poluostrvu dostigle su novi vrhunac nakon poslednjeg raketnog testa Pjongjanga u septembru, šetog po redu. Severna Koreja je prethodno tvrdila da je testirala hidrogensku bombu koja može uspešno biti namontirana na interkontinentalni balistički projektil (ICBM).

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio novu rezoluciju po kojoj se Severnoj Koreji uvodi još žešći paket sankcija, ovoga puta na izvoz tekstila i uvoz nafte, kao odgovor na nuklearne testove. Kim Džong Un je odluku proglasio sramnom, i najavio još veće jačanje vojnih kapaciteta kao odgovor.
- Ova rezolucija, koju je izmislila Amerika, samo pokazuje da je put koji je Severna Koreja odabrala ispravan - poručio je severnokorejski lider.
Po ko zna koji put oglasio se i predsednik SAD Donald Tramp, ali je ovoga puta izneo najozbiljniju pretnju do sada:

- SAD su spremne da iskoriste svu moć svog vojnog kapaciteta kako bi odgovorile na upotrebu severnokorejskog nuklearnog arsenala - poručio je Tramp.
Oglasili su se i visoki zvaničnici SAD, ambasadorka u UN Niki Hejli i šef diplomatije Reks Tilerson.

- Uprkos traženju mirnog rešenja, naša administracija ne isključuje mogućnost vojnog udara na Severnu Koreju. Želeli smo da se ponašamo odgovorno i iscrpimo sve diplomatske opcije kako bismo privukli njihovu pažnju. Ako se to pokaže neučinkovitim, onda će se general Džejms Matis (sekretar odbrane - šef Pentagona, prim.nov.) pobrinuti za njih - poručila je Niki Hejli, dok je Reks Tilerson za CNN izjavio:- Stvar je jasna: ako diplomatija ne uspe, jedino što nam preostaje je vojna intervencija.

Međutim, pitanje je koliko će to biti ostvariva opcija, imajući u vidu da Rusija i Kina, dve svetske sile koje se pritom graniče sa Severnom Korejom, strogo odbijaju bilo kakvu vrstu vojne intervencije, poručujući da to "neće dovoliti".
I Moskva i Peking umesto toga predlažu tzv. "plan dvostrukog zamrzavanja", koji preporučuje da Severna Koreja odustane od nuklearnih testova, ali samo ukoliko SAD i Južna Koreja obustave svoje vojne vežbe. Međutim, Vašington je odbacio taj plan, istakavši da "SAD imaju puno pravo da vojno sarađuju sa Južnom Korejom".
Vladimir Putin, predsednik Rusije, upozorio je SAD da "pokazivanje mišića" neće doneti ništa dobro, već samo "povećanje vojne histerije koja će dalje gurnuti svet u stanje planetarne katastrofe i ogromnih gubitaka ljudskih života".

S druge strane, Kina je bila daleko oštrija.

"Kina nikada neće dozvoliti haos na Korejskom poluostrvu i rat na sopstvenom pragu", javila je agencija "Sinhua"početkom septembra.
Portparol kineskog Ministarstva odbrane Ren Guokjang poručio je da je konstruktivni dijalog jedini način da se reši severnokorejska kriza, i dodao da će Kina inisistirati na "denuklearizaciji regiona".

- Nikada nećemo dozvoliti haos u Severnoj Koreji i rat na našem pragu - rekao je Guokjang.