Vesti
Svet
GLUPAN I TUPAN Da li će nas dva manijakalna egocentrika stvarno uvući u nuklearni rat?!
27.09.2017. 20:00
Izvor: Blic
GLUPAN I TUPAN Da li će nas dva manijakalna egocentrika stvarno uvući u nuklearni rat?!
Rat rečima na relaciji Vašington-Pjongjang, koji traje već mesecima, postepeno gura svet ka ivici nehotičnog sukoba. Umesto da smiruju tenzije, lideri dve zemlje ih podižu do usijanja.
Iako nijedna od zemalja za sada nije napala, učestali vojni manevri, lansiranje projektila i simulacije udara iz vazduha, uz bujicu ratnohuščakčih izjava, mogu da iznedre smrtonosnu kombinaciju. A Donald Tramp i Kim Džong Un kao da se takmiče ko će prvi da pređe crvenu liniju.
Ako nas potezi Kim Džon Una, kao jednog krajnje autoritarnog lidera koji kontroliše svaki aspekt života svojih građana, nimalo ne iznenađuju, šta reći za Donalda Trampa? Zaprepašćujuće je da predsednik i vrhovni vojni komandant jedine svetske supersile pokušava da se takmiči sa Kimom u takvom "ludilu". Najbolji primer je nedavni tvit kojim je Tramp praktično zapretio da će zbrisati Severnu Koreju sa lica zemlje.
- Upravo sam čuo govor ministra spoljnih poslova Severne Koreje u UN. Ukoliko je to eho onoga što misli mali raketaš (Kim Džong Un, prim. nov), neće ih biti još dugo! - napisao je predsednik SAD.
Nijedan ozbiljan državnik sebi nikada ne bi dozvolio ovako nešto. A Kim Džong Un je, takav kakav jeste, pretnju shvatio kao izazov.
To smo mogli da čujemo iz reči šefa severnokorejske diplomatije Ri Jong Hoa, koji je u ponedeljak izjavio da je predsednik SAD "objavio rat njegovoj zemlji".
- S obzirom da su SAD objavile rat mojoj zemlji, mi imamo svo pravo na mere odbrane, uključujući i obaranje bombardera američke vojske, čak i u slučaju kada nisu u granicama našeg vazdušnog prostora - rekao je Ri Jong Ho.
Scenario koji je i te kako realan pokrenuo bi smrtonosni domino efekat: nakon što bi Kim oborio američki avion, Amerikanci bi napali Severnu Koreju, ovi bi uzvratili nuklearnim udarom, u sve bi se uključile Rusija i Kina, i eto apokalipse. Možda vam ovo zvuči kao nategnuta strašna priča pred spavanje, ali verujte da je i te kako moguća, pre svega zahvaljujući manijakalnom egu koji poseduju i jedan i drugi lider. Sa tim se slažu i vojno-politički eksperti.
Kimovi manevri
Satelitski snimci Severne Koreje tokom vikenda zabeležili su raspoređivanje aviona i jačanje odbrambenih kapaciteta na istočnoj obali zemlje, što je potvrdio i poslanik južnokorejskog parlamenta Li Čeol Vo, prenela je agencija Jonhap.
Kao razlog za ovakve manevre Severne Koreje navodi se nedavno preletanje američkih bombardera iznad međunarodnih voda istočno od Severne Koreje. Ovaj potez je iz perspektive Vašingtona okarakterisan kao test "bahatog ponašanja Severne Koreje", dok ga u Pjongjangu smatraju ratnom provokacijom.
Američki institut Stratfor izrazio je zabrinutost zbog preleta bombardera B1-B, istakavši u svojoj analizi da bi takvi manevri veoma lako mogli da izazovu reakciju Pjongjanga i uvedu svet u krvavi konflikt.
- Severna Koreja nije imala mnogo ovakvih situacija, kada neprijateljski avioni agresivno kruže oko njenih granica. Oni ne znaju kako da se ponašaju u tim momentima. Ne znaju da li je u pitanju razmetanje silom ili pravi napad. Sreća je što je izbegnut incident, u vidu pokušaja obaranja američke letelice - piše Stratfor, koji se bavi geopolitičkim i strateškim analizama i predviđanjima.
- Severna Koreja nije imala mnogo ovakvih situacija, kada neprijateljski avioni agresivno kruže oko njenih granica. Oni ne znaju kako da se ponašaju u tim momentima. Ne znaju da li je u pitanju razmetanje silom ili pravi napad. Sreća je što je izbegnut incident, u vidu pokušaja obaranja američke letelice - piše Stratfor, koji se bavi geopolitičkim i strateškim analizama i predviđanjima.
Oglasio se i ministar spoljnih poslova Južne Koreje Kang Kjung Va, koji je u ponedeljak u Vašingtonu jasno podvukao da SAD moraju da pomognu u smanjivanju tenzija.
- Veoma je verovatno da će se Kim upustiti u nove prvokacije. Imperativ je da Južna Koreja i SAD zajedno reše tu situaciju, kako bismo zaustavili eskalaciju tenzija i eventualni vojni sukob. U suprotnom, sve će izmaći kontroli - upozorio je Kjung Va.
Kim šalje izaslanika u Rusiju
Poslednji u nizu obračuna Vašingtona i Pjongjanga desio se svega nekoliko sati pre nego što je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje odleteo u Moskvu na sastanak sa kolegama iz Rusije.
Nedavno su se pojavile spekulacije da švercerske pošiljke nafte idu iz Vladivostoka u Severnu Koreju
Prema državnoj medijskoj agenciji KCNA, u pitanju je Čo Son Huj, direktor odseka za Severnu Ameriku, verovatno najzaposlenijeg odeljenja u MSP Severene Koreje.
Razlog za sastanak je zahlađenje odnosa sa Kinom, koja je u subotu saopštila da će momentalno uvesti restrikciju na izvoz gasa u Severnu Koreju, u skladu sa sankcijama UN. Upravo to mogao bi da bude povod za iznenadno putovanje visokog zvaničnika u Moskvu: Kim Džong Un je verovatno rešio da pokuša da ubedi Ruse da snabdevaju njegovu zemlju energentima.