Vesti
Društvo i ekonomija
Po Srbiji šeta medved sa 3.700 evra
28.09.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Po Srbiji šeta medved sa 3.700 evra
Uspešno markiran prvi mrki medved sa područja Jadovnika, a "meda" je dobio ogrlicu od 3.700 evra koja obezbeđuje praćenje
Doktor Duško Ćirović, sa Biološkog fakulteta u Beogradu, sa saradnicima završio je takozvano markiranje prvog mrkog medveda sa ovog područja, a ogrlica obezbeđuje praćenje njegovog kretanja u naredne dve godine, rečeno je danas agenciji Beta.
"Ovo je prvi primerak mrkog medveda u Srbiji koji je obuhvaćen ovim međunarodnim projektom koji finansira nemački Rudford, a da nije na planini Tari", kazao je za agenciju Beta Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana "Jadovnik".
Za vrednu donaciju koja je stigla iz Nemačke, u vidu elektronske ogrlice sa pratećim uređajima, konkurisali su studenti Biološkog fakulteta a lokalno Udruženje je logistička podrška u realizaciji projekta.
"Vrednost ogrlice i opreme za praćenje je oko 3.700 evra a omogućava da se u naredne dve godine na svakih sedam minuta dobijaju podaci o poziciji na kojoj se markirani medved nalazi. To praćenje je deo istraživanja tima kojim rukovodi doktor bioloških nauka Duško Ćirović, pod čijim je nadzorom obavljeno komplikovano hvatanje i markiranje medveda", rekao je Joksimović.
Projekat je odobren znatno ranije, ali je "procedura" hvatanja medveda u posebnu zamku odlagala njegovu realizaciju.
Kad je sve bilo već u završnoj fazi, "posao" je pokvarila jedna divlja svinja koja je upala u zamku pa je "procedura" ponovljena i juče uspešno okončana na Jadovniku.