Vesti
Svet
Probudio se vulkan, evakuišu celo ostrvo!
28.09.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Probudio se vulkan, evakuišu celo ostrvo!
Vlasti na Vanuatu naredile su kompletnu evakuaciju stanovništva sa ostrva Ambe, nakon što je vulkan Monaro počeo da izbacuje pepeo i vulkanske gasove. Evakuacija i na Baliju
Svih 11.000 ljudi, koji žive na Ambeu, biće evakuisano do 6. oktobra, izjavio je premijer Vanuatua Šarlot Salvai.
Prema rečima Nacionalne kancelarije za upravljanje nesrećama, ovo je prvi put da se kompletna populacija jednog ostrva evakuiše zbog vulkanske aktivnosti, preneo je AFP.
Monaro je počeo da bude aktivniji početkom ovog meseca, ali je tokom vikenda počeo da izbacuje pepeo i vulkanske gasove, što je izazvalo strah da je erupcija moguća svakog trenutka.
Lokalne vlasti proglasile su vanrednu situaciju. Takođe su upozorile da bi vulkan mogao da izbaci kamenje i na udaljenost do 6,5 kilometara od kratera. Opasnost od vulkana podignuta je na četvrti nivo što oznacava "umereno eruptivno stanje".
Vulkan Morano je poslednji put imao erupciju 2005. godine.
Paralelno, drama se odvija i na Baliju gde je više od 120.000 ljudi napustilo područje u blizini vulkana Agung, iz straha da bi moglo da dođe do erupcije.
Prema rečima portparola Agencije za migracije u nesrećama Sutopa Purva Nugroha, šanse da dođe do erupcije vulkana su veoma velike.
"Međutim, ne možemo da predvidimo kada će se to dogoditi", dodao je Nugorho, prenele su agencije.