Vesti
Politika
HAOS NA SKUPŠTINSKOM ODBORU ZA KIM Sednica održana iako nije bilo kvoruma, radikal gađao Drecuna zastavom Kosova
03.10.2017. 20:00
Izvor: Blic
HAOS NA SKUPŠTINSKOM ODBORU ZA KIM Sednica održana iako nije bilo kvoruma, radikal gađao Drecuna zastavom Kosova
Odbor Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju danas nije imao kvorum za rad, ali je, ipak, uz prisustvo poslanika opozicije održana sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o situaciji na Kosovu posle davanja podrške Srpske liste novoformiranoj vladi u Prištini.
Na sednici nisu bili poslanici vladajuće većine osim predsednika Odbora Milovana Drecuna iz Srpske napredne stranke, a nisu došli ni predstavnici Srpske liste, ni Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Poslanici opozicije zbog toga su negodovali navodeći da se na taj način obesmišljava rad Odbora i razmatranje teme od nacionalnog i vitalnog značaja i da je razlog za to što ne postoje argumenti ni odgovori na pitanje zbog čega se pristalo na koaliciju s ratnim zločincem Ramušom Haradinajem.

Opozicija je tražila zakazivanje nove sednice na istu temu i da se na nju pozovu svi, koji su odlučivali o ulasku Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja.

Radikal bacio zastavu Kosova na Drecuna

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović bacio je na Drecuna zastavu Kosova i rekao mu da je odnese direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću.

Drecun mu je zbog toga izrekao opomenu posle čega mu je Damjanović rekao da je licemer zbog podrške, koju daju vladi Haradinaja, a onda je "zaradio" još jednu opomenu.

- Vama će suditi srpski narod, vi vodite izdajničku politiku - rekao je Damjanović, a Drecun je tražio da se zastava baci.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Goran Bogdanović kazao je da je besmisleno održavati sednicu, kada niko nije došao da odgovori na pitanja šta je prevagnulo da se formira koalicija s Haradinajem.

Komentarišući argument koji je mogao da se čuje u medijima da nisu mogli da sarađuju s onima koji promovišu veliku Albaniju, Bogdanović je rekao da je pročitao program svih partija s Kosova i da svaka ima u program saradnju s Albanijom.

Slaviša Ristić iz poslaničke grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije ocenio je da je odluka o koaliciji s Haradinajem isključivo odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pitao "kako će Srbi biti bezbedni sa zločincem".

Poslanici Dveri tražili su da se tema Kosova vrati u okvire Saveta bezbednosti UN, a Marija Janjušević iz te stranke je čestitala Drecunu na hrabrosti da izađe pred poslanike i pogleda ih u oči.

SPS: Nismo bojkotovali sednicu odbora za KiM

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da socijalisti nisu bojkotovali sednicu Odbora za KiM, objašnjavajući da se istovremeno kada je bila ta sednica, u skupštinskoj sali utvrđivao dnevni red.

- “Nije reč ni o kakvom bojkotu. Imali smo utvrđivanje dnevnog reda, počelo je redovno zasedanje. Mislim da je postojala mogućnost da se sednica odloži za neki naredni dan - rekao je Milićević.

Govoreći o stavu Srpske liste da bude deo vlasti na Kosovu, on je kazao da SPS podržava odluku onih koji žive na prostoru KiM i smatraju Srbiju svojom državom, jer, kako kaže, oni najbolje znaju šta je njihov interes.

- “Moći će da utiču na ono što je važno, a to su životna pitanja. Ovo je prilika da se sprovodi program Srpske liste, tu pre svega mislim na ZSO, na zaštitu imovine i na bezbedan povratak - rekao je Milićević i poručio da niko iz Beograda nema pravo da iz udobnih fotelja spočitava Srpskoj listi.

Kazao je i da je odnos Srbije prema Ramušu Haradinaju nepromenjen.

Inače, na sednici Odbora za KiM, nisu bili poslanici vlasti, osim predsedavajućeg Drecuna (SNS).