Vesti
Politika
Erdogan: Vučiću, prijatelju!
10.10.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Erdogan: Vučiću, prijatelju!
Predsednici Turske i Srbije veoma zadovoljni postignutim sporazumima tokom posete Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji. Potpisano 12 sporazuma o saradnji, očekuje se povećanje trgovinske razmene na MILIJARDU dolara...
Vučić je uveren da ćemo u budućnosti sa Turskom graditi sve bolje odnose...
"Deklaracija koju smo danas potpisali podrazumeva da ćemo svake godine imati po jedan sastanak, u Srbiji ili Turskoj, a svi ministri znaju šta im je činiti iz svojih oblasti. Potpisano je ukupno 12 sporazuma, a još četiri sutra će biti potpisano u Novom Pazaru. Oni su veoma važni za Republiku Srbiju", rekao je Vučić posle sastanka sa Erdoganom u Palati Srbija.
Srbija oseća Tursku kao prijatelja, mi jesmo prijateljska zemlja turskom narodu i državi i tako ćemo se i dalje ponašati, rekao je predsednik Srbije.
Podsetio je i da je Republika Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je stala u odbranu ustavnog poretka Turske za vreme pokušaja vojnog puča.
Srbija je uvek izražavala protivljenje zbog brojnih terorističkih akata na teritoriji Turske, rekao je Vučić i ocenio da protiv te pošasti savremenog doba moramo zajedno da se borimo.
"U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove s protivnicima legalno izabranih organa u Turskoj, jer saradnju baziramo na saradnji sa vama, sa onima koje je narod izabrao", dodao je predsednik Vučić i naglasio:
"Nemamo ništa ni sa Gulenom, niti bilo kim drugim". "Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama", rekao je srpski predsednik.
učić i Erdogan prvo su potpisali zajedničku političku deklaraciju o osnivanju Visokog saveta za saradnju dve države.
Dve delegacije potpisale su više sporazuma iz oblasti ekonomije, trgovine i investicija, kao i prošireni sporazum o trgovinskoj razmeni koji će omogućiti razmenu od milijardu dolara, a predviđeno je da Srbija suncokretovo ulje i goveđe meso izvozi bez carina. Potpisan je i memorandum o restauraciji hamama u Golupcu, kao i Bajrakli džamije u Beogradu... "Stavljen je paraf" i na saradnju u oblasti šumarstva i vodoprivrede...
Govoreći o saradnji dve zemlje, Vučić je ukazao na važan podatak:
On je rekao i da su Turci turisti broj jedan u Srbiji i da ih očekujemo još više narednih godina. Od početka 2017. godine Srbiju je posetilo čak 71.000 Turaka.
"Imamo divne banje, lekovitu vodu, zamolio sam predsednika Erdogana da pošalje privatnike koji žele da ulože u te banje", rekao je Vučić.
Saglasni smo da je regionalna stabilnost od presudnog značaja, rekao je još Vučić i istakao da Srbija poštuje integritet Bosne i Hercegovine.
Uveren sam da ćete u Srbiji za dva dana osetiti gostoprimstvo i građana Srbije, rekao je Vučić.