Vesti
Svet
Španci Kataloncima: Recite šta ste odlučili!
11.10.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Španci Kataloncima: Recite šta ste odlučili!
Premijer Španije Marijano Rahoj zatražio je danas od katalonskog lidera Karles Pudždemona da jasno kaže da li je ili nije proglasio nezavisnost tog regiona.
U javnom obraćanju, posle sednice svog kabineta, Rahoj je rekao da je to neophodno kako bi vlada u Madridu mogla da preduzme sledeće korake.
Katalonski lider juče je potpisao deklaraciju o nezavisnosti, ali ona nije odmah stupila na snagu, već je odložena "kako bi se dalo mesta razgovorima".On je izjavio da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.
Španski premijer optužio je Pudždemona da "namerno stvara zabunu".
"Ako Pudždemon poštuje zakon, staviće tačku na period nelegalnosti i nesigurnosti. Tome se svi nadamo - da bude okončana trenutna situacija u Kataloniji", naveo je Rahoj na konferenciji za novinare.
Španski premijer je rekao da će vlada svoj odgovor bazirati na osnovu onoga što bude saopšteno iz Katalonije, uključujući i meru koja podrazumeva pozivanje na Ustav.
Rahoj je ranije nagovestio da će se pozvati na Član 155 Ustava, koji centralnoj vladi omogućava da preuzme kontrolu kad autonomnim regionom ukoliko taj region "ne ispunjava obaveze koje proističu iz Ustava i ostalih zakona, te ako deluje u suprotnosti sa interesima Španije".