Vesti
Politika
Čanak: Dolazak Šojgua u Beograd još jedan pokušaj Rusije da proširi svoj uticaj na Balkan
20.10.2017. 20:00
Izvor: Blic
Čanak: Dolazak Šojgua u Beograd još jedan pokušaj Rusije da proširi svoj uticaj na Balkan
Narodni poslanik i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je dolazak ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua u Srbiju još jedan u nizu pokušaja njegove zemlje da proširi svoj uticaj na Balkanu posle, kako navodi Čanak, neuspelog državnog udara u Crnoj Gori.
- Rusija sada želi da od humanitarnog centra u Nišu napravi vojnu bazu u Srbiji, iz koje bi se lako išlo dalje u širenje ruskog uticaja na Balkanu i u Srednjoj Evropi - naveo je Čanak u izjavi za Tanjug.
Prema njegovim rečima, to se ne sme dozvoliti, pre svega, zbog suveriniteta Srbije, kao i zbog toga što bi, u slučaju bilo kakvog zatezanja odnosa na relaciji istok - zapad, Srbija bila prva žrtva.
- Ne samo što bi nam bile verovatno uvedene ekonomske i druge sankcije, nego bi to dovelo do povlačenja niza zapadnih investitora i do obaranja životnog standarda, a o bezbednosnom aspektu neću ni da govorim - kazao je lider LSV-a.
Srbija, kaže, umesto da ide ka potpunoj demilitarizaciji, ona ide ka tome da ljudima zaposlenim u, kako Čanak tvrdi, navodnom humanitarnom centru, želi da da diplomatski status, što on smatra grubim provociranjem zapadnih partnera Srbije.
EU ne gleda blagonaklono
Uveren je, kaže, da Evropska unija na to ne može gledati blagonaklono.
Osvrnuvši se na godišnjicu proslave oslobođenja Beograda iz 1944. godine, Čanak je kazao da je dobra vest to što se ovaj put godišnjica oslobođenja Beograda zaista obeležava na godišnjicu oslobođenja Beograda, pošto je, kako kaže, prethodnih godina ta proslava pomerana danima unapred ili unazad kako bi neko iz Ruske Federacije bio prisutan.
- Loša vest je što se ne proslavlja, bar ne istim intenzitetom, ili se uošte ne proslavlja, ništa manje značajno istorijsko "ne" Sovjetskom savezu i Istočnom bloku 1948. godine - primetio je Čanak.