Vesti
Politika
UGLJANIN PONOVO PROVOCIRA
03.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
UGLJANIN PONOVO PROVOCIRA
Sulejman Ugljanin, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), pozvao je Vladu Srbije i Evropsku uniju da utvrde "datum povlačenja srpske vojske, policije, tajnih službi i pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka".
On je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru poručio i da je neophodno definisati i datume za "raspisivanje izbora za organe Sandžaka" i za "uspostavljanje evropskih snaga bezbednosti i pravosudnih organa u Sandžaku".

Ugljanin je pojasnio da su ovi zahtevi "u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu i rezultatima Referenduma građana Sandžaka o autonomiji iz 1991. godine", kada se "skoro 99 odsto izašlih birača izjasnilo za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika".

- Kao predsednik BNV ovo govorim iz jednog razloga, jer Bošnjaci u ovoj državi, koja se naziva srpskom, predstavljaju strano telo. Mi se godinama borimo da uspostavimo demokratsku, pravnu državu Srbiju u kojoj će se svi građani osećati dobro i sigurno, ali se 27 godina srpski organi ponašaju u skladu sa znanjem, strukom i obrazovanjem – kazao je lider SDA Sandžaka.

Ugljanin je, nabrajajući zločine nad Bošnjacima Sandžaka, ocenio da se "policija, vojska i pravosudni organi ponašaju monstrumski prema Bošnjacima i civilnom stanovništvu uopšte" i dodao da u takvoj državi Bošnjaci ne vide budućnost. "Policajci fašistički pijuni"

- Pripadnici policije i pravosudnih organa u Sandžaka, bez obzira na veru i naciju, srpski su i fašistički pijuni, pijuni dela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da proteraju sve što im Rusija naredi, da nema nijednog Bošnjaka, Albanca, normalnog Srbina i Crnogorca na ovoj teritroji – rekao je Ugljanin.

On je rekao da je davanje Sandžaku specijalnog statusa i stavljanje te teritorije pod zaštitom Ujedinjenih nacija način da se uspostavi trajan i stabilan mir.- Sandžak je teritorija od 8.678 kvadratnih kilometara čije su granice zvanično priznate na Berlinskom kongresu, a srpski šovinistički režim stvara zabunu pominjući Rašku oblast. U skladu sa tim, samo organi Sandžaka mogu potpisati sporazum o razgraničenju sa Bosnom i Hercegovinom u delu od Pljevalja do Priboja, a ne Vučić i predstavnici Crne Gore – istakao je Ugljanin.

Predsednik Veća je rekao da je o ovim zahtevima upoznao i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića i ponovio da je postavio rok od tri meseca da se usaglasi nacionalna struktura u državnim organima u Sandžaku sa strukturom stanovništva i reše svi zločini nad Bošnjacima.