Vesti
Politika
KRIK: Ministar Nenad Popović u "Rajskim papirima"; Popović: Nemam nijednu ofšor kompaniju
06.11.2017. 20:06
Izvor: Blic
KRIK: Ministar Nenad Popović u "Rajskim papirima"; Popović: Nemam nijednu ofšor kompaniju
Dokumenta procurila iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i iz Singapura, pokazuju da poslovi i imovina srpskog ministra bez portfelja Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona, što ga čini ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji, otkriva KRIK.
Dokumenta procurila iz pomenutih agencija za ofšor usluge, kao i iz 19 zvaničnih kompanijskih registara, otkrivaju poslovanje različitih domaćih biznismena.
Procurela dokumenta omogućuju detaljan uvid u poslovnu imperiju i bogatstvo ministra Popovića. Dokumenta otkrivaju da Popovićevi poslovi i imovina vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona, što ga, kako navodi KRIK, čini ubedljivo najbogatijim političarem u zemlji.

Nakon što je 2012. godine postao potpredsednik Narodne skupštine, Popović je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu ofšor kompanija koju bi kontrolisali trust iz Hong Konga i dve firme sa Ostrva Man. Advokatska kuća “Appleby“ koju je Popović želeo da angažuje, međutim, sprovela je istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa Popovićevim poslovima, posebno onim u Rusiji.

KRIK najavljuje i da će se detaljnije o poslovima ministra Popovića, baviti u posebnom tekstu koji će biti objavljen u toku nedelje.

Istraživanje "Rajski papiri“ koje predvode Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara – ICIJ i nemački list “Zidojče cajtung“ otkriva tajne poslove svetskih lidera, engleske kraljice, muzičkih zvezda i poznatih korporacija.

Na spisku kompanija se nalaze kao Najk (Nike), Epl (Apple), Uber i Fejsbuk, kao i irski pevač Bono, ali i britanska kraljica Elizabeta.

Nova dokumenta produbljuju otkrića prošlogodišnjeg projekta “Panamski papiri“ kada je iz jedne od najpoznatijih agencija za osnivanje ofšor firmi procurilo 11,5 miliona dokumenata.

U projektu “Rajski papiri“ učestvovao je i KRIK zajedno sa istraživačkim novinarima iz čak 95 medija i analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom.

Popović: Nemam nijednu "ofšor" kompaniju

Ministar Nenad Popović saopštio je danas da nijedna njegova kompanija nije registrovana u „ofšor“ zonama, koje se pominju u istraživanju "Rajski papiri".

- Sve moje kompanije registrovane su u Rusiji i Evropi. I što je najvažnije, sve moje kompanije deklarisao sam kao nosilac državne funkcije u Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije - naveo je Popović u izjavi za javnost.Ministar ističe i da je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio takođe svu svoju imovinu koju je stekao pre nego što je postao ministar u Vladi Republike Srbije.

Prema njegovim rečima, renomirana konsultantska kuća PWC, koja ga savetuje već 20 godina, uputila mu je 2012. godine predlog za prenos jurisdikcije njegovih kompanija u "ofšor" zone.

Međutim, predlog koji su mu uputili nikada nije realizovao, navodi Popović i dodaje: "Ako postoji makar jedan dokaz da ovo što govorim nije tačno, pozivam učesnike u ovom istraživanju da ga odmah iznesu".

On navodi i da je u istraživanju "Rajski papiri" verovatno jedini pojedinac koji je stavljen u kontekst ovog istraživanja zbog nečega što mu je predloženo, a ne zbog nečega što je uradio.

- Ne stidim se svog materijalnog stanja. Nikada nisam krio svoju imovinu. Sve što sam stekao, stekao sam na zakonit način, svojim radom i zalaganjem u prethodnih 25 godina, mnogo pre nego što sam postao ministar u Vladi Republike Srbije - istakao je ministar Nenad Popović.