Vesti
Politika
Vučić i Stoltenberg: Neutralnost nije prepreka za bolju saradnju sa NATO
15.11.2017. 20:00
Izvor: Beta
Vučić i Stoltenberg: Neutralnost nije prepreka za bolju saradnju sa NATO
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenili su danas u Briselu da vojna neutralnost Srbije nije prepreka za bolju saradnju.
Na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem posle sastanka Saveta NATO u Briselu, Stoltenberg je istakao da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, a dodao je i da je Srbija ta koja odlučuje kakvu će saradnju imati s Rusijom.
Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo saradnjom NATO i Srbije i naveo da ima više od 100 zajedničkih aktivnosti, što je ocenio kao "važno za Srbiju, u slučaju obuke srpskih oficira, pomoći u reformi odbrambenih i bezbednosnih institucija, kao i u suočavanju s izazovima kao što su eksplozivne naprave, u zajedničkim naučnim i projektima očuvanja mira".
On je naglasio da kad je u pitanju srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, "Srbija o tome odlučuje", a kako je rekao Srbija pomaže NATO-u, jer je odlučila da učestvuje u obuci iračkog vojnog medicinskog osoblja, što je važno za napore NATO u borbi protiv terorizma.
"Mi smo danas imali iskrenu i otvorenu raspravu raznim situacijama, o prošlosti uključujući zbivanjima iz 1999", dodao je čelnik Atlantskog saveza, istakavši da je "jedini način da se to prevaziđe da se otvoreno i iskreno o tome priča i prevaziđu događaji iz prošlosti i sarađuje u Partnerstvu za mir, što je dobro za Srbiju i za NATO".
Stoltenberg je podvukao da "nema sumnje" da NATO poštuje odluku Srbije da ostane vojno neutralna zemlja i dodao da je "Srbija je suverena, nezavisna" i da snažno veruje u pravo svake zemlje da odabere svoj put.
"Srbija je odlučila da da bude vojno neutralna zemlja i mi to apsolutno poštujemo", rekao je Stoltenberg.
NATO ima više partnera koji su vojno neutralni, dodao je Stoltenberg i naveo da njegova zemlja Norveška, članica NATO, ima susede Švedsku i Finsku koje su vojno neutralne, a sarađuju s Atlantskim savezom.
Vučić je naglasio da "Srbija ljubomorno čuva svoju vojnu neutralnost ", predočivši da "je itekako potrebna dobra saradnja s NATO" i da bi narušavanje dobrih veza s Atlantskim savezom "bezrazložno ugrozilo Srbiju".
Predsednik Srbije je rekao da ni danas u razgovorima s visokim zvaničnicima NATO nije krio šta misli o NATO bombardovanju Srbije 1999, ali je podvukao da se mora gledati u budućnost.
Vučić je podvukao da je ta saradnja bitno važna za obuku srpskih oficira, sticanju naučnih znanja, uključivanje u mirovne operacije i ostanak Kfora na Kosovu radi garantovanja bezbednosti srpskog življa i istorijsko-verskih spomenika.
On je ocenio da bi narušavanje dobre saradnje s NATO bezrazložno ugrozilo Srbiju, ali je podvukao da u razgovorima s predstavnicima Atlantskog saveza "nikad nije krio šta misli o onome što se dešavalo 1999 ", kad je NATO bombardovao Srbiju.
Predsednik Srbije je podvukao da se "ponekad mora gledati u budućnost" i naveo da je sagovornicima u Briselu rekao da Beograd nije zainteresovan za članstvo u NATO.
Vučić je naveo da je u razgovorima s ambasadorima NATO bilo i neprijatnih tonova, ali je naglasio da je to nužno i da su razmotreni i situacija u regionu i odnosi Beograda s Prištinom i Bosnom.