Vesti
Svet
Mugabe iz pritvora zahteva vlast
16.11.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Mugabe iz pritvora zahteva vlast
Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, njegova supruga Grejs i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" u Harareu.
Oni iz pritvora, u kojem ih drži vojska, insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsednicki mandat, javio je Rojters pozivajući se na izvore iz rezidencije.
Navodi se da se, zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom, u pritvoru nalaze ministri Džonatan Mojo i Sejvjor Kasukuvere, koji su pobegli u "Plavu kuću" nakon što su trupe sopstvene armije napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći između utorka i srede.
Za taj vojni udar vojska Zimbabvea tvrdi da "nije puč".
Katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji imaju za cilj eventualni odlazaka iz politike predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea, iako ovaj 93-godišnjak insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vođstvo vladajuće stranke Zanu-PF, javio je Rojters, pozivajući se na političke i obaveštajne izvore.
Agencija navodi i da je zimbabveanska opozicija objavila da se u Harare sinoć vratio opozicioni lider Morgan Cvangiraj, koji je bio u inostranstvu na medicinskom tretmanu pošto je oboleo od raka, što je pojačalo spekulacije o političkom uređenju nakon "odlaska Mugabea".
Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je juče na Twitteru tvrdnju da je Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika države.
BBC navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, i da je ona sama tražila smenu.
Navodi se da je stranka Zanu-PF objavila seriju tvitova u kojima negira da se u Zimbabveu desio vojni udar, već da su dešavanja u prestonici Harareu bila "prenos vlasti bez prolivanja krvi".
"Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćahavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni", piše u jednoj od poruka te stranke.