Vesti
Politika
Mogerini: Ekstremno dobar napredak Srbije ka EU
16.11.2017. 20:00
Izvor: Mondo
Mogerini: Ekstremno dobar napredak Srbije ka EU
Šefica diplomatije EU Federika Mogerini izjavila je da Srbija ostvaruje "ekstremno dobar" napredak na putu ka EU.
"To je naš zajednički strateški cilj i interes", poručila je Mogerini po završetku sednice Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.
Šefica EU diplomatije je, na zajedničkoj konfereniciji sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i komesarom Johanesom Hanom, ocenila da su odnosi Srbije i EU "jaki i intenzivni".
Mogerini je navela da sama činjenica da je EU od 2000. godine do danas investirala devet milijardi evra za podršku reformama i razvoju Srbije, govoro o tome koliko je ”duboko, jako i važno partnerstvo EU i Srbije”.
”Naša čvrsta i zajednička namera jeste da ovo partnerstvo još više razvijamo i napravimo nepovratan napredak na put Srbije ka EU, kao i celog regiona”, poručila je visoka EU predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost.
Ona je ocenila da u ovom trenutku evropska perspektiva Srbije i regiona ima ”jaču nego ikada” podršku u EU.
”Predsednik Junker je jasno u svom govoru o Stanju Unije poručio da su vrata EU otvorena za dalja pristupanja čim zemlje ispune kariterijeme i da se na tome radi. Ja sam oduvek verovala da će budućnost EU biti sa više od 27 država članica”, poručila je Mogerini.
Ona je dodala da brzina ulaska u Uniju zavisi od brzine kojom zemlje kandidati sprovode reforme koje su, kaže Mogerini, prvenstveno u cilju u transformacije društva u regionu.
”Pozdravljamo odlučnost i predanost srpske vlade da nastavi sa započetim refomamam u cilju ispunjenja očekivanja srpskih građana. To uključuje reforme u svim oblastima, posebno u oblasti vladavine prava koja je ključna za dalji ekonoski napredak i investicije kroz šta Srbija prolazi, a koje mogu biti još više podržane dubinskim reformama u oblasti reforme pravosuđa, borbom protiv korupcije, reformama u oblasti fundamentalih prava. To su oblasti koje su ključne u našim pregovorima, ali i one na koje poslovna zajednica obraća pažnju”, kaže Mogerini.
Šefica EU diplomatije zahvalila se Beogradu na posvećenosti koju pridaje dijalogu sa Prištinom.
Ona je ponovila da EU nastavlja da posreduje u tom dijalogu, da je došlo do pokretanja nove faze, ali i ocenila da je ključ uspeha leži u Beogradu i Prištini.
Mogerini kaže je promenjen format, brzina i agenda dijaloga i da očekuje i veruje u kvalitativni iskorak u cilju normalizacije odnosa.
”Rezultati i sadržina ove nove faze biće vidljiviji u trenutku kada to bude korisno za dinamiku nove faze. U ovom trenuku meni je važno ne samo da posredujem, već i da zaštitim prostor i omogućim dvema stanama da rade na novoj fazi kako unutar sebe, tako i međusobno”, poručila je Federika Mogerini.
Ona je još jednom pohvalila odluku da se unutra Srbije sprovede unutrašnji dijalog o Kosovu, ocenivši to kao važan proces za evropsku perspektivu dve strane.
”Stabilnost, mir i dobrosusedski odnosi u regionu ostaju ključni, pomirenje i regionalna saradnja su ključni i osnovini principi na kojima je i EU izgrađena”, zaključila je Mogerini.
Ona je pozvala obe strane u dijalogu da u potpunosti primene ono što je već dogovoreno u procesu dijaloga, a još nije implementirano - formiranje Zajednice srpskih opština i dogovor o energetici.