Vesti
Politika
"Ne tražite da biramo između Zapada i Rusije"
20.11.2017. 20:00
Izvor: Mondo
"Ne tražite da biramo između Zapada i Rusije"
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" da "od Srbije ne bi trebalo tražiti da bira između Zapada i Rusije".
List navodi da je Brnabić "insistirala na tome da veze Srbije sa Moskvom nisu prepreka njenoj kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji".
"Fajnenšel tajms" navodi da je "izborom stručnjaka za reforme Ane Brnabić u junu poslat signal da je Beograd ulazak u EU postavio kao najvažniji cilj", ali da "put Srbije ka EU ostaje maglovit zbog raznolikog nivoa napretka kada su u pitanju reforme, umora od proširenja u evropskom bloku i skepticizma vezanog za političke, vojne i ekonomske veze Beograda sa Rusijom".
U uvodu intervjua FT takođe navodi da "evropski zvaničnici - koji pokazuju sve više opreza povodom uticaja Rusije na Balkanu - optužuju Moskvu da postiče nemire u regionu i s oprezom gledaju na balansiranje Beograda između Istoka i Zapada", kao i da "SAD takođe od Beograda traže da se jasno izjasni u vezi sa strateškim smerom u kojem ide, pa je visoki američki diplomata ovog meseca upozorio Srbiju da 'ne može da sedi istovremeno na dve stolice'".
FT navodi da je Brnabić u intervjuu kazala da "integracija u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj".
"Nije fer tražiti od Srbije da bira i odlučuje se i ja smatram da to nije potrebno. Mi nismo ni proamerički ni proruski, već prosroski oriujentisani. Naš strateški fokus je na (članstvu u) EU i gde god da odemo, s kime god da pričamo, mi to govorimo", rekla je Brnabić.