Vesti
Politika
Rasprave o doniranju novca, odnosu Brnabić i Mihajlović, pljuštale i opomene
21.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
Rasprave o doniranju novca, odnosu Brnabić i Mihajlović, pljuštale i opomene
Rasprava oko doniranja novca za političke stranke i izborne kampanje obeležila je početak današnjeg radnog dana u Skupštini Srbije.
Poslanik SNS Aleksandar Marković je upitao pitao da li je finansijski izveštaj Demokratske stranke za 2012. godinu lažiran, jedno je od poslaničkih pitanja, koje je danas u Skupštini Srbije isprovociralo raspravu i reagovanje poslanika te stranke, pa i opomenu za jednog od njih. Marković je, naime, rekao da bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da odgovori zašto se podaci BIRN-a o finansijama DS u 2012. razlikuju od podataka na sajtu DS, i pitao koji su podaci su merodavni.

- “Imate podatak o 300 donatora DS, koji su tokom 2012. donirali nerealne i potpuno neverovatne iznose - kaže Marković, koji je naveo da su "nekadašnji funkcioneri DS na Vračaru, za koje kaže da su bili bliski saradanici “tajkuna Đilasa, donirali DS ogromne svote novca".

SNS: DS uništio Poslovni prostor Vračar

- Među njima je i Bogdan Tatić, koji je donirao DS dva puta po oko 600.000 dinara, što nije prikazano na sajtu DS - primetio je Marković, koji je naveo da nije slučajnost da su nekadašnji funkcioneri, "koji su uništili preduzeće Poslovni prostor Vračar, bili među najvećim donatorima DS".

Za funkcionera DS Branimira Kuzmanović rekao je da je donirao 215. 000 dinara, a za Marka Đurišića, koji je sada u stranci Borisa Tadića, da je tada donorao 341. 000 dinara.Tokom postavljanja pitanja, predsedavajući Vladimir Marinković izrekao je opomenu poslaniku DS Radoslavu Milojičiću, zato što, kaže, naziva “ljude lopovima, ničim izazvan”.

Đurišić: Niko nije došao u kafanu sa novcem

Marko Đurišić iz SDS rekao je da svi odgovori postoje kod nadležnih, istakavši da je uplatio 300.000 dinara svojih para, "a nije sedeo u kafani, gde je neko došao sa novcem, kako je to bilo u slučaju SNS".U delu sednice za postavljanje poslaničkih pitanja, lider radikala Vojislav Šešelj pitao je premijerku Anu Brnabić dokle će da “trpi” u vladi ministarku Zoranu Mihajlović, za koju kaže da “neprekidno rovari unutar vlade i u javnosti širi uznemiravajuće vesti, potkopava sve ono što je u interesu Srbije, a protežira interese srpskih neprijatelja”.- Dovoljan razlog za njenu smenu je to što je Mihajlović rekla da će radnici Žzeleznice biti izuzeti iz najavljenog povećanja zarada, jer ona to preduzeće ne tretira kao javno preduzeće, nego kao akcionarsko društvo - kaže on.

Jerkov: Nedimović nanosi štetu

“Poslanica DS Aleksandra Jerkov pitala je Agenciju za borbu protiv korupcije ima li sukoba interesa u slučaju dodeljivanja zemljišta u Zrenjaninu, pored kompanije Tenis, i dvema domaćim kompanijama, od kojih je jedna, kaže, u vlasništvu jednog od odbornika vladajuće koalicije u Zrenajninu.Pitala je i da li je ministar Branislav Nedimović “svestan” koliku štetu nanosi paorima koje ostavlja bez ikakavog načina da sebe izdržavaju i zarade za život.

- “To što poklanjate nije vaše, to je državno poljoprivredno zemljište - rekla je Jerkov.Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije pitao je Ministarsvo spoljnih poslova i ministra Ivicu Dačića da li će uputiti bilo kakvu notu ili protest zbog izjava američkih zvaničnika o Kosovu i zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

LSV: Vujović ne poštuje zakon

Poslanica LSV Olena Papuga pitala je premijerku kada će parlamentu biti upućene izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine i da li će predvidjati supstituciju, ministra finansija Dušan Vujovića zašto ministrasvo ne poštuje zakon i ne vraća PDV privrednicima u roku od 45 dana.

Poslanik Dveri Ivan Kostić pitao je minister prosvete i kultire Mladena Šarčevića i Vladana Vukosavljevića kako misle da smanje vršnjačko nasilje ako se ne ukinu rijaliti porgrami.Pitao je premijerku kada će smeniti Miru Petrović s obzirom da joj istekao v. d. mandat na mestu direktorke Pošte, a koja je, kaže, delila otkaze zbog zahteva za njenu smenu.

Predsednika Srbije Aleksandra Vučića pitao je da li mu je sada prijatelj Džordž Soroš, koji je, kaže, prema pisanju "Informera" planirao rušenje Srbije, te da li je on “strani plaćenik Soroša o kome piše "Informer"”.

Kostić je pitao i kada će tema KiM doći na dnevni red parlamenta, te zašto je Vučić izdvojio predlog profesora Vladana Kutlešića o uniji dve nezavisne države, koji je Kutlešić izneo u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Poslanica DJB Branka Stamenković negodavala je što ne dobija odgovore na pitanja koja postavlja, te ponovo traži da joj premijerka kaže kada će predlog budžeta za 2018. doći u parlament.