Vesti
Svet
Potpredsednica irske vlade dala ostavku zbog SKANDALA
28.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
Potpredsednica irske vlade dala ostavku zbog SKANDALA
Potpredsednica irske vlade Frensis Ficdžerald pristala je da podese ostavku, javio je danas Rojters, konstatujući da bi se tim činom izbegao pad vlade i prevremeni izbori koji bi mogli da ugroze ključne pregovore o Bregzitu između Britanije i EU.
Pozivajući se na neimenovane vladine izvore, britanski mediji navode da će Fucdžerald podneti ostavku nakon što su objavljena nova dokumenta iz kojih se može zaključiti da je ona znala za kampanju ocrnjivanja jednog detektiva koji je upozoravao na korupciju u redovima irske policije.
Irska republikanska opoziciona stranka Fijana Fol, od čijih glasova zavisi premijer Leo Varadkar u usvajanju zakona, najavila je ranije da će se glasati o nepoverenju potpredsednici vlade Ficdžerald, što bi dovelo do raskida sporazuma o saradnji i verovatno do novih izbora.
Kriza je izbila nekoliko nedelja uoči samita Evropske unije, na kojem irska vlada ima pravo veta kad je reč o tome da li pregovori Britanije o izlasku iz Unije napreduju, jer zapravo ona određuje da li će zabrinutost EU povodom budućnosti irske granice biti otklonjena.
Potez partije Fijana Fol usledio je nakon što je Ficdžerald priznala da je bila upoznata s pokušajem diskreditovanja policijskog uzbunjivača u mejlu koji joj je upućen 2015. godine, ali da tada nije delovala.
Ovaj slučaj je vezan za uzbunjivača koji je tvrdio da je među policijom rasprostranjeno loše ponašanje, a tretman vlasti prema njemu doveo je 2014. do ostavki tadašnjeg komesara policije i ministra pravde.