Vesti
Politika
ŠESTORKA PODELILA BOSNU Haška presuda šamar Hrvatskoj, amnestirani zločini nad Srbima...
29.11.2017. 20:00
Izvor: Blic
ŠESTORKA PODELILA BOSNU Haška presuda šamar Hrvatskoj, amnestirani zločini nad Srbima...
Odmah nakon što je u Haškom tribunalu, na suđenju hrvatskoj šestorci, određena pauza kada je Slobodan Praljak popio tečnost nepoznatog porekla usledila su reagovanja u Bosni i Hercegovini.
Predsednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da današnji incident u Haškom tribunalu, kada je na izricanju presude šestorici lidera nekadašnje Herceg-Bosne, Slobodan Praljak navodno popio otrov, pokazuje kakva je to institucija.
Cvijanovićeva je istakla da ne može komentarisati samu presudu koja nije do kraja izrečena, ali da sam današnji incident, kao i sve ono što se moglo videti ranije, dovodi u veliku sumnju rad Haškog tribunala.
- Postavlja se pitanje - kakav je to sud!? Mnogi su saglasni da je taj sud radio pod pritiskom velikih međunarodnih sila, te da ima zadat dnevni red, koji samo treba da sprovede - rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.
Ona ističe da činjenice da u Haškom tribunalu ljudi umiru, da postoje ozbiljne primedbe o neadekvatnoj medicinskoj pomoći, pa i da neko može da popije otrov u sudnici, pokazuju kakva je to institucija.
Sijekovac
Šef Kluba poslanika SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević izjavila je da, nakon izricanja presude Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne, ima osećaj gorčine jer Hrvatska nije osuđena za agresiju na BiH, za prvi ratni zločin koji je njena vojska počinila nad Srbima u Sijekovcu.
- Hrvatska nije osuđena za agresiju tamo gde se ona i desila, a to je Krajina. Podsećam vas da je regularna Hrvatska vojska tokom rata došla na par kilometara od Banjaluke, kao i na stravičan zločin nad Srbima u Mrkonjić Gradu, tako da jedino što možete osetiti jeste gorčina što su krivci za sve to amnestirani - rekla je Pandurevićeva, a prenosi Srna.
Mrlja u radu
Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) smatra da i današnja presuda Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne, kao i sve ranije presude ovog suda, nije zadovoljila srpske žrtve.
- Zatvaranjem Haškog suda tu činjenicu niko neće moći da izmeni i to će ostati mrlja u njegovom radu - rekao je Bosić novinarima u Sarajevu.
On je naveo da je stav ogromne većine Srba da je Haški tribunal institucija koja nije poslužila pomirenju u BiH.
Košarac ćuti
Predsedavajući Kluba SNSD u Predstavničkom domu Staša Košarac nije želeo da komentariše presudu Haškog tribunala.
Govereći o činjenici da je Haški tribunal današnjom presudom utvrdio umešanost Hrvatske u rat u BiH, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović (SDA) rekao je da, prema postojećem međunarodnom pravu, ne postoji mogućnost tužbe za agresiju.
Ljubić: Nije dokazana komandna i lična odgovornost
Predsednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić rekao je da odbacuje današnju presudu Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne kao neutemeljenu i smatra da, prema objašnjenju suda, nije dokazana komandna i lična odgovornost.
- Osuđeni su za udruženi zločinački poduhvat i to govori o tome. Iskorišten je ideološko-politički kontekst za ne znam kakve ciljeve da bi se osudilo hrvatsko političko i vojno vođstvo u BiH, a spomenuti su i predstavnici Hrvatske - izjavio je LJubić novinarima u Zagrebu.
Od optužnice 2004. godine preko prvostepene presude do ove danas, kaže Ljubić, sve govori da je to deo jednog "međunarodnog udruženog poduhvata".
Na pitanje da li je Hrvatska iskoristila sve pravne mogućnosti ili je mogla učiniti više, Ljubić je rekao da je mogla i trebalo da učini više.
- Ovo je šamar za Republiku Hrvatsku. Odlučujuću ulogu u odluci Suda u Hagu igrali su saveznici Hrvatske u EU i NATO. Hrvatska je mogla učiniti više - istakao je Ljubić, a prenosi N1.
Zatvorena knjiga
Bivši predsednik SDP i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija prokomentarisao je presudu "šestorki" tzv. Herceg-Bosne ističući kako se time zatvara knjiga Haškog tribunala "Zločin i kazna".
- Sud u Hagu se pokazao da je kao i sama demokratija, čiji je deo daleko od savršenog ali, nažalost, boljeg nema - rekao je Lagumdžija.
Istakao je da je dokazano i presuđeno da je Republika Bosna i Hercegovina kao država i društvo zajedničkih vrednosti trebala biti podeljena i ubijena egzekucijom uvezenih zločinačkih projekata mračne prošlosti.
Dodao je kako niko nema razloga ni za trijumfalizam niti za zadovoljstvo, kao ni za osećaj poraza i poniženja.
Presude
Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je danas presude o udruženom zločinačkom poduhvatu šestorice funkcionera Herceg-Bosne i državnog vrha Hrvatske, sa Franjom Tuđmanom na čelu, tokom rata u BiH, te da je sukob Hrvata i muslimana bio međudržavni, implicirajući učešće Hrvatske.
Bivši predsednik Vlade Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je prvobitno na 25 godina zatvora, a kazna mu je potvrđena.
Ministar odbrane Bruno Stojić osuđen je na 20 godina i kazna je tekođe potvrđena.
Kada je ista presuda izrečena i Slobodanu Praljku, on je navodno popio otrov, zbog čega je trenutno prekinuto izricanje presuda za preostala tri optuženika.