Vesti
Politika
NA IVICI SKANDALA Izetbegović potkopava dogovor sa sastanka, a evo kako je Vučić reagovao
06.12.2017. 20:00
Izvor: Blic
NA IVICI SKANDALA Izetbegović potkopava dogovor sa sastanka, a evo kako je Vučić reagovao
Malo je falilo da dođe do ozbiljnog skandala na konferenciji za medije nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Predsedništva BiH. Kako saznaje "Blic", na sastanku Vučića sa Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem dogovoreno je da se izađe sa zajedničkim stavom po pitanju odnosa BiH prema nezavisnosti Kosova.
- Izetbegović je na sastanku govorio o tome kako on možda lično misli da BiH možda treba da prizna nezavisno Kosovo, ali da to nije rekao na takav način i da su mediji loše interpretirali njegovu izjavu i izvrnuli je. Onda je dogovoreno da BiH neće menjati svoj stav, odnosno da neće to učiniti sve dok Srbija ne bude promenila svoj stav - kaže izvor "Blica" koji je prisustvovao sastanku.
Onda su učesnici sastanka dogovarali sa čim će izaći pred novinare.
- Dragan Čović je tri puta pitao Izetbegovića da li se slaže da kažu da se stav BiH ne menja i da je spoljnopolitička odlula da tako ostane sve dok Srbija ostane pri svom stavu. Izetbegović sva tri puta odgovorio potvrdno - navodi naš izvor.
Isti sagovornik kaže da je Čovič, da bi bio siguran, još jednom pre konferencije za štampu pogledao Izetbegovića i pitao:"Znači to mogu da kažem"?, nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor.
Na konferenciji je, međutim, došlo do potpunog obrta. Nakon što je Čović rekao novinarima ono što je iza zatvorenih vrata dogovoreno, oglasio se i Bakir Izetbegović, koji je pokušao da ga prekine. Čović ga je onda zamolio da ga "pusti da završi".
Nakon što je završio, Izetbegović je iako nije trebalo, jer nije bilo predviđeno, rekao da će se o stavovima BiH odlučivati u Sarajevu, istakavši da će se posebno uzimati u obzir ono što misle i susedi, ali i EU.
Vučić i Čović su se pogledali, nasmejali posle čega je predsednik Srbije kratko rekao: "Eto vidite kako se mi dogovaramo".
Čović: Usklađivaćemo spoljnu politiku sa Beogradom
BiH će svoju spoljnu politiku, vezano za sva unutrašnja pitanja koja se tiču Srbije, usklađivati sa Beogradom, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović.
- Kada je u pitanju bilo koje unutrašnje pitanje koje se tiče Srbije, stav tri člana predsedništva je da će u vođenju spoljne politike BiH prilagođavati stajalištima Beograda - rekao je Čović.
On je dodao da BiH mora rešiti pitanje granica i sva otvorena pitanja sa Srbijom, ali i Hrvatskom, kao što je rešeno sa Crnom Gorom.
- Sa Crnom Gorom smo rešili pitanja granica i ostavili iza sebe skoro sva otvorena pitanja, tako ćemo morati rešiti i sa Srbijom i Hrvatskom - rekao je Čović u Beogradu.
On je dodao da su se, u razgovorima tri člana predsedništva BiH i predsednika Aleksandra Vučića, dominantne teme odnosile su se na poboljšanje bilateralne saradnje i otklanjanje otvorenih pitanja koja opterećuju odnose dve zemlje.
Otklanjanje barijera, kako je rekao, važno je kako bi se ostvarila bolja trgovinska saradnja.
- Model za rešavanje pitanja infrastrukture i granice mislim da smo u Sarajevu definisali i šteta je što ovo vreme nismo adekvatno iskoristili - rekao je Čović.
Pitanje granice je prioritet, rekao je on, jer je siguran da će se to pitanje pojaviti kao prepreka na njihovom kandidatskom putu ka EU.
- Nadam se da ćemo brzo rešiti pitanje granica sa Srbijom. Stalo nam je da dobijemo kandidaturu - pojasnio je on.